Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

Minnesord: Catharina Muren

Catharina Muren, Täby, har gått bort vid 83 års ålder, saknad av fem barn, 16 barnbarn, vänner och kollegor.

Catharina verkade skör, men hade en imponerande inre styrka. Med fem barn, sjuk make och heltidsarbete som överläkare på röntgenavdelningen på Danderyds sjukhus gjorde hon samtidigt ett avancerat akademiskt avhandlingsarbete i Uppsala om örats innersta struktur. Hon brukade säga ”Mammor gråter på julafton”. Så var det för dubbelarbetande kvinnor.

Vi hade turen och lyckan att rekrytera henne till röntgenkliniken på Sabbatsberg sjukhus 1987. Den behövde en rejäl upprustning. Catharina blev en garant för akademisk kvalitet och vänlig och konstruktiv samarbetston. Nu kunde vi rekrytera duktiga kollegor. Kvaliteten steg, produktionen ökade och avdelningen blev snart den populäraste röntgenkliniken i stan.

Vi utbildade en trevlig grupp nya röntgenläkare. En kollega hann börja ett akademiskt avhandlingsarbete under Catharinas handledning, trots att Sabb inte var ett universitetssjukhus, innan sjukhuset stängdes 1994.

Vi skiljdes och sa att vi skulle reservera en avdelning på långvården där vi kunde ses igen.

Vi sågs, kanske i nya konstellationer, och stämningen mellan oss var så god att flera av oss har fortsatt att träffas och äta middag en gång per år, och nya har anslutit sig trots att det har gått mer än tjugo år sedan dörrarna stängdes till Sabbatsbergs akutsjukhus

Vi sörjer att Catharina inte kommer till nästa middag, men gläds åt allt hon lärt oss och all värme hon har bjudit på.