Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Edith Maria Larnefeldt

Fil mag Edith Maria Larnefeldt, Stockholm, har avlidit  97 och ett halvt år gammal. Närmast anhöriga är de tre barnen Göran, Birgitta och Hans med familjer.

Edith Maria (född Dalsjö) föddes och växte upp i Aneby, Jularp i Småland. Hon gick sex år i folkskola i Bredestad. Skolan gick mycket bra för Edith. Då hon slutade skolan fick hon börja arbeta som piga. Sedan arbetade hon som affärsbiträde. Hon lämnade Småland och åkte till Stockholm där hon bland annat arbetade på kontor och som sömmerska på ett förstklassigt damskrädderi. Efter en tid träffade hon Harry som hon gifte sig med 1944 och de fick de tre barnen Göran, Birgitta och Hans. Familjen bodde först i Årsta och sedan i Vällingby.

Under den tid som hon tog hand om de tre barnen studerade hon alltid. Hon läste in realexamen på Hermods och tog studenten vid Stockholms Samgymnasium. Efter studentexamen fortsatte Edith att läsa vid Stockholms universitet. Där läste hon tyska, litteraturvetenskap och nordiska språk. Hennes dröm var att bli lärare.

I 50-årsåldern började hon arbeta som lärare. Hon undervisade bland annat i Adolf Fredriks skola och större delen som lärare på högstadiet i Husby. Under sin tid som lärare i svenska och tyska förkovrade hon sig hela tiden. Hon läste bland annat in en speciallärarexamen. För hennes barn var det viktigt att studera och Edith uppmuntrade dem hela tiden. Barnen utbildade sig till domare, lärare och läkare. Edith bytte tilltalsnamn till Maria i 50-årsåldern.

Då barnen var små blev Edith Maria vegetarian och hon kom att engagera sig i Hälsofrämjandet där hon var ordförande. Hon var också aktiv i frisksportrörelsen. Varje år åkte hon med familjen till olika frisksportsläger runt om i landet.

Som pensionär var Maria mycket engagerad inom Hälsofrämjandet. Hon ordnade resor i Sverige och Norge och var reseledare ända upp i 90-årsåldern. Maria engagerade sig också i kommunalpolitiken och företrädde Stockholmspartiet i Bromma stadsdelsnämnd samt var under många år nämndeman.

Varje år besökte hon sina föräldrars hem, Karlstorp i Aneby. Torpet kom hon senare att överta och odlade där ekologiskt. Under tiden som pensionär fortsatte Maria att studera och hon läste in flera betyg i musikvetenskap, konstvetenskap, historia och andra humanistiska ämnen. Att studera blev en livsstil för Maria. Maria fick leva ett långt och rikt liv.