Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/minnesord-elsa-hambraeus/

Familj

Minnesord: Elsa Hambraeus

Elsa Hambraeus, Sollentuna, har som tidigare meddelats gått bort i en ålder av 99 år. Hon efterlämnar maken Gunnar Hambraeus och barnen Kristina, Ylva och Ragnar med familjer.

Rätta artikel

Elsa Hambraeus föddes i Borås.  Vid 19 år kom hon till Uppsala för universitetsstudier och träffade där sin blivande man, Gunnar Hambraeus, den första dagen på Kemikum. Under deras 72 år långa äktenskap kom hon att tillbringa större delen av sitt liv i Stockholm, där hon verkade som gymnasieadjunkt i kemi, fysik och matematik.

En stor och viktig del i hennes liv har utgjorts av de årliga sommarvistelserna i Kärra, eller Kärradal, mer officiellt. Där kom hon att tillbringa 93 somrar i obruten följd. Kärra var vid början av 1900-talet en bondby norr om Varberg, men några Boråsfamiljer började tillbringa somrarna där och byggde egna sommarhus.

Så småningom blev Elsa en av initiativtagarna till ”Badortsföreningen Kärra vänner”. För föreningen  skrev hon under många årtionden ett uppskattat årligt vårbrev till medlemmarna om det gångna året.

Elsa tog också initiativet till vad som kom att bli tre böcker om historia, natur och kultur i Kärra. Det lär vara få byar i Sverige som är lika väl dokumenterade som just Kärra. Den första av dessa böcker, ”Bya- och badliv i Kärra ”, utkom 1991, den senaste, ”Alla har varit i Kärra”, kom ut 2017.  I arbetet med dessa böcker deltog också aktivt hennes make Gunnar. 

Vi, som står som undertecknare till dessa minnesord, kan vittna om vilken betydelse Elsa Hambraeus har haft bland annat för traditionerna av att bada i havet; oavsett väder har vi fått frågan ”Har du badat i dag?” Hennes sista sommar i Kärra, sommaren 2018, blev strålande vacker, och Elsa, nästan 99 år, badade då 15 gånger. Men framför allt verkade Elsa med smittsam entusiasm för bevarande och spridning av kunskap om Kärras historia. Kärra blir inte detsamma utan Elsa.