Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

Minnesord: Erland Dannelid

Zoologen och filosofie doktorn Erland Dannelid, Sundbyberg, har avlidit vid 70 års ålder. Närmast anhörig är brodern Dag.

Erland föddes i Gamla stan och växte upp på Södertörn. Som ung gillade han djur, 60-talets popmusik och fotboll. Favoritlaget var förstås Hammarby. Han började läsa zoologi vid Stockholms universitet i slutet av 1960-talet, och blev forskarstudent på 1980-talet, vilket ledde fram till en avhandling vid zoologiska institutionen om näbbmössens systematik.

Under många år undervisade Erland vid kurserna i faunistik på Stockholms universitet. Hans mångsidighet som biolog och lärare kom här till sin rätt. Fältundervisningen på Öland och Tovetorp i Södermanland var årets höjdpunkter och vi som var med fick se honom i sitt esse. Erland inspirerade många studenter att fortsätta inom zoologin, och med åren blev många av dem hans kollegor.

Erland anlitades även för att inventera trollsländefaunan i Södermanlands sjöar och vattendrag. En av hans stoltaste upptäckter var fyndet av spetsfläckad trollslända, Libellula fulva, i Botkyrka kommun, en sällsynt art som innan ansågs vara begränsad i sin förekomst endast till sydligaste Sverige.

Erland var en av grundarna i nätverket KIBSIF som sedan 2005 gett ut fälthandböcker om småkryp. För seriens första utgåva ”Trollsländor i Sverige – en fälthandbok” stod han som huvudförfattare. Boken blev tidigt en inspiration för många naturintresserade, som därmed fick ett verktyg till att kunna identifiera och rapportera fynd av dessa praktfulla insekter, till stor nytta för svensk naturvård. I dag har intresset för trollsländor ökat till såväl trollsländeskådning som intressegrupper för trollsländorna i sociala medier.

Erland hade med tiden dragits med hälsoproblem och fick då svårt att röra sig ut i fält. Han höll dock regelbunden kontakt med oss via telefonen, men nu har samtalen tystnat. Vi saknar en mångkunnig kollega och framför allt en kär vän.