Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Gunnar Ljusterdal

Grönköpings Veckoblads mångårige chefredaktör Gunnar Ljusterdal, Särdal, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 87 år. Hans närmaste är hustrun Britta och sonen Hans.

Gunnar Ljusterdal ägnade nästan ett halvt sekel åt den anrika humortidskriften Grönköpings Veckoblad. Först som skribent, sedan som chefredaktör under mer än 20 år, och sedan som politisk redaktör fram till sin död.

GV hade inte varit den tidning den är i dag utan Gunnar, och frågan är om den ens hade funnits kvar. Gunnar tog över redaktörskapet i ett kritiskt skede och vände den negativa upplageutvecklingen med en varsam förnyelse. Han fick år 1982 Stora journalistpriset med motiveringen att han ”både som skribent och redaktör förvaltat och vidareutvecklat en svår journalistisk genre: humorn och den politiska satiren.”

Gunnar hittade den rätta balansen mellan samhällssatir och idyllisk småstadsskildring. För oss som skrivit och skriver i tidningen var han en förebild. Gunnar behärskade inte bara konsten att skriva ledare och riksdagskrönikor präglade av ett absurt snusförnuft och långa vindlande perioder, utan han lånade lika gärna sin penna till poeten Alfred Vestlunds ädelpekoral och magister Ludvig Hagwalds epokgörande världsspråk transpiranto.

Nyhetsartiklar och betraktelser över naturen och kulturen kompletterade bilden av en sällsynt allsidig skribent. Så var han ju också en rutinerad journalist, dagsversförfattare och – inte minst – riksdagsstenograf, som under många år vid ringside inte bara lyssnade till politikernas mer eller mindre visa ord utan även putsade till dem för riksdagsprotokollet.

Gunnar var också en lysande ambassadör för GV, när han i olika sammanhang föreläste och kåserade  om tidningen. Formuleringarna var exakta, och de långa meningarna ledde fram till en poäng som levererades med den födde estradörens briljans.

Grönköping med omnejd (d.v.s. hela Sverige) sörjer och  minns en av våra stora humorister. Gunnar Ljusterdal lämnar ett rikt arv att förvalta.