Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Gunnar Swanbeck

Gunnar Swanbeck, Stockholm, har avlidit i en ålder av 83 år. Han efterlämnar barnen Pelle och Lisa. 

Gunnar Swanbeck växte upp i Dalarna. Barndomen färgades av att pappan hade svår psoriasis. Gunnar var mycket naturvetenskapligt intresserad och läkarutbildningen blev hans val. Han kom att intressera sig för medicinsk fysik och disputerade på en avhandling om psoriasis vid Karolinska institutet endast 25 år gammal.

Gunnar arbetade både på Uppsala universitet och Karolinska institutet i nära samarbete med professor Nils Thyresson. Forskningen rörde psoriasis men även hudens yttersta lager. Forskningen ledde till att urea (urinämne) användes för att mjuka upp huden och göra den smidig. Vi känner igen varunamn som Calmuril, HTH, L300 etcetera. Annan forskning rörde hudcancer.

42 år gammal fick han professuren i dermatologi och venereologi vid medicinska fakulteten vid Göteborgs universitet. Han blev tillika klinikchef. Omedelbart satte Gunnar sin prägel på kliniken och forskningen. Han var mycket hjälpsam mot oss yngre men ställde samtidigt höga krav. 

Psoriasis var den röda tråden i Gunnars kliniska och vetenskapliga liv. Han hade mycket samarbete med psoriasisförbundet och införde en ny behandling mot psoriasis, så kallad puva-behandling, i Sverige. Även bensår rönte Gunnars intresse och han uppfann en bensårspump för att öka cirkulationen och minska infektionsrisken. Mot slutet av sin forskarbana engagerade han sig mycket i psoriasisgenetik och samlade in ett unikt forskningsmaterial.

Gunnar var internationellt mycket välkänd.

Gunnar var också en hängiven amatörfotograf, snudd på professionell. Vi minns alla hans fina Hasselbladsutrustning. Vi fick se fina bildspel från naturen och från expeditioner i Sydamerika. Gunnar var även en fruktad kappseglare. Som kapten på Marieholm 32:an Jenny kom han ofta högt upp på prispallen vid kappseglingar som Västsveriges läkares segelsällskap anordnade. Även på golfbanan och i tennishallen var Gunnar synnerligen duktig. Med tiden fick han viss rondör och många motståndare inom golf och tennis fick sig en rejäl överraskning då de mötte honom.

Vi är många som deltar i familjens saknad rörande Gunnar Swanbeck men minns alla ljusa stunder!