Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Hans Thörnqvist

Direktör Hans Thörnqvist, Djursholm, har efter en tids sjukdom gått bort i en ålder av 88 år.

Han efterlämnar hustrun Wilma samt barnen Lena och Peter med familjer i äktenskapet med Ulla, som avled 1989.

Hans Thörnqvist kom att ägna i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv åt svensk bilindustri - Ana, Saab-Ana, Saab personbilsdivisionen inom Saab-Scania AB.

Född och uppvuxen i Nyköping kan Hans Thörnqvists bilkarriär sägas ha inletts redan som 14-åring, då han tillfrågades om han ville tävla i lådbilar, en sport som kommit till Sverige från USA och som var mycket populär i båda länderna. Hans accepterade och med framgång tävlade han runt om i Sverige. Bl.a. segrade han i specialklassen fabriksbyggda bilar i en plåtbil sponsrad av AB Nyköpings Automobiltrafik (senare Saab-Ana). Därmed hade Hans Thörnqvist introducerats till NK/Ana, där han började extraknäcka som 14-åring.

Efter avslutad examen som ingenjör i fordonsteknik anställdes han 1953 på Ana, där uppdragen avlöste varandra. Bland annat var han chef för Anas serviceskola. 1962 blev han ansvarig för säljarutbildningen i Saab-Anas svenska återförsäljarorganisation.

Under 25 år var Hans Thörnqvist i mångt och mycket Saabs ansikte utåt. 1965 blev han chef för pr-avdelningen och 1972 informationsdirektör i Saab personbilsdivisionen, en befattning han innehade till sin pensionering 1991. Dessa år var en mycket innovativ och dynamisk period för Saab: utvecklingen av Saab turbo, vidareutvecklingen av Saab 99 till 900, samarbetet med Fiat om att gemensamt utveckla en plattform för Saab 9000 och Lancia Thema. 

Med sin gedigna tekniska bakgrund, sin integritet och klokskap var Hans Thörnqvist en mycket respekterad bilinformatör hos både svenska och utländska motorjournalister. Trots Saabs "litenhet" gjorde han Saab-namnet känt över världen, detta i nära samarbete med chefen för Saab Sten Wennlo och rallyveteranen Erik Carlsson "på taket".

Utmärkande för Hans Thörnqvist var hans kompetens och raka sätt, hans lojalitet och vänlighet. Han var lätt att samarbeta med, han var omtyckt av både medarbetare och journalister. Vi saknar en god kollega och en god vän.