Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Hans Wallstén

Teknologie doktor Hans Wallstén, Schweiz, har avlidit i en ålder av 94 år. Hans närmaste är sonen Anders med familj.

Hans Wallstén föddes i Östersund. Hans stora föredöme var tidigt den store svenske uppfinnaren Gustaf Dalén. Hans sökte sig till Chalmers där han blev civilingenjör i maskinteknik 1950. ”Att komma till Chalmers var som att komma till en ny värld!”

Under studietiden var Hans bland annat redaktör för den nya kårtidningen Tofsen.

Hans Wallstén uppfann Billblade-processen, där papprets båda sidor kan bestrykas samtidigt i en och samma passage. 1965 blev Hans bruksdisponent vid Fengersfors bruk.

1973 flyttade Hans till Schweiz, ledde utvecklingsbolaget Inventing, startat av Bonnierkoncernen i Säffle 1968. Billblade kommersialiserades. Hans startade i partnerskap med Bonniers bland annat Duroblade SA – en process för att med plasma kerambelägga tunna band av kallvalsat stål för pappersindustrin.

Steget in i den medicinska världen tog Hans genom sin världsberömda uppfinning av ett implantat i form av en självexpanderande så kallad stent, en metod för att utan öppen kirurgi med stenten öppna förträngningar i kroppen. Uppfinningen såldes 1989 till Pfizer.

Hans startade 1990 Wallsten Medical SA i Schweiz. Cavaterm var en ny framgång.

Uppfinnaren Hans Wallstén har fått över 100-tals patent, många av dem starka.

Hans Wallstén hedrades 1995 med Gustaf Dalén-medaljen av Chalmerska ingenjörsföreningen, utsågs 2005 till hedersdoktor på Chalmers tekniska högskola och fick 2011 IVA:s guldmedalj.

Hans Wallstén var vänfast och lojal mot sina vänner såväl i Schweiz som i Göteborg och sitt älskade ”Slott” i Hamburgsund som Hans och hans fru Ingrid, som han träffade under Chalmerstiden, besökte varje år. Ingrid har haft en mycket stor betydelse för de val Hans gjorde i livet. De höll ihop i nära 70 år fram till Ingrids bortgång 2017.

Vi som haft förmånen att komma Hans nära och få ta del av hans engagemang, klokhet och kamratskap kommer att sakna honom.