Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/minnesord-harriet-gustafsson-1/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Harriet Gustafsson

Harriet Gustafsson, Rönninge, har avlidit vid 95 års ålder. Närmast anhöriga är sönerna Morgan, Jan och Mats med familjer.

Harriet Gustafsson var under många år djupt engagerad i Idlaverksamheten. Hennes betydelse där kan inte nog betonas. En central del i hennes engagemang var att sprida kännedom om Ernst Idla och hans rörelsepedagogik. Det innefattade till exempel att ordna föreläsningar på dåvarande Idlacenter, basarer, uppvisningar och arbetade med tidningen Idla.

Den kanske största insatsen gällde dock Harriets engagemang och ledning av Idlaflickornas många resor och uppvisningar i Sverige och utomlands. Harriets förmåga att knyta kontakter, framgångsrikt finna villiga sponsorer, organisera och utforma program är vida omvittnat. Mellan Harriet och dessa Idlaflickor knöts under resorna en varm vänskap som de bibehållit under alla år.

Under många år var Harriet ledamot i Idlastiftelsens styrelse och bidrog där under 1980- och 1990- talet aktivt och framgångsrikt till att lösa de ekonomiska och lokalmässiga problem som Idlaverksamheten hade under den perioden. Hon väckte också ett förslag om ett jubileumsfirande med anledning av att det 1994 var 50 år sedan Ernst Idla och hans familj kom som flyktingar från Estland till Sverige och tillförde den svenska gymnastiken något helt nytt. Jubileet blev en bred och bejublad manifestation på Stockholms konserthus.

I början av 1980-talet utbildade sig Harriet till Idlaledare. Långt upp i åren ledde hon framgångsrikt Idlaträning för kvinnor. Hon var en mycket populär gymnastikledare som deltagarna kom att sakna när hon slutade.

Vi är många Idlavänner som under många år fått ta del av Harriets engagemang, entusiasm, goda vilja och vänskap. Harriet var en glad människa, hade alltid nära till skratt och en uppskattande varm kommentar. Minnet av henne är glatt och strålande ljust.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt