Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Helmuth Reinholdt

Byggmästaren Helmuth Reinholdt, Huddinge, har avlidit några veckor före sin 90 årsdag. Hans närmaste är sönerna Niklas, Ola och Jens med familjer.

Helmuth Reinholdt föddes i Odense på den danska ön Fyn. Han växte upp tillsammans med sin mor Lovise efter det att hans far omkommit i en olycka 1932. Han växte upp under knappa förhållanden och arbetade som tidningsbud redan före åtta års ålder. Som tonåring växte han upp i det av Tyskland ockuperade Danmark, något som både gav en del otäcka upplevelser men också en del spännande händelser att lång senare berätta för oss barn och barnbarn.

Helmuth utbildade sig till träbåtsbyggare och efter militär värnplikt i danska flottan under slutet av 1940-talet arbetade han en kortare tid i Schweiz varefter han flyttade till Norge. Under tiden han arbetade i norska Risør byggde han på fritiden en egen segelbåt. Efter några år i Norge tog han sin båt och seglade till Danmark. Stormen på Kattegatt under turen hem, till slut med assistans från en dansk fiskebåt, blev till ett vådligt äventyr men med ett lyckligt slut.

I början av 1950-talet flyttade Helmuth till Sverige. Väl i Sverige tog han arbete på ett varv i sörmländska Trosa. Ett Sverige i högkonjunktur skrek efter byggnadsarbetare och efter några år som båtbyggare byte han yrkesbana. Helmuth arbetade både på stora byggarbetsplatser men också med att bygga mindre fritidshus. 1964 beslöt Helmuth sig för att bli egen företagare. De följande 30 åren uppförde han ett stort antal villor och fritidshus i Stockholm, främst i Huddinge kommun.

Helmuth träffade i mitten av 1950-talet sitt livs kärlek, Gunvor. De gifte sig 1956 och förblev gifta till Gunvors bortgång 2006. Senare följde tre söner och därpå svärdöttrar och så småningom barnbarn. Helmuth arbetade, som egenföretagare i byggbranschen, väldigt mycket och det mesta i hemmet togs om hand av Gunvor. Vi barn fick ofta höra att: ”På jobbet bestämmer jag, men här hemma bestämmer mamma!”.

Helmuth var i grunden en varm person med ett stort engagemang i sin fru och sina barn. Helmuth var vänfast och han och Gunvor hade ett rikt umgänge sina vänner. Han var en mycket bestämd person med tydliga åsikter, regler och förväntningar. Men också varm, engagerad och generös.

Vi minns pappa – och mamma – med både glädje och saknad.