Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

Minnesord: Holger Sandgren

Holger Sandgren, Stockholm, har avlidit 91 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Inga-Britt, döttrarna Lena och Gun i det tidigare äktenskapet med framlidna hustrun Eivor, samt hustrun Inga-Britts barn, Lars och Agneta samt barnbarn.

Holger föddes i Kristinehamn, son till byggnadssnickaren Tryggve Sandgren och hans maka Elin. Efter studentexamen, som privatistflyttade han till Stockholm och genomgick 1957–60 års postassistentkurs. Det var då en viktig utbildning och en inkörsport till postens högre befattningar.

Holger hade under utbildningen blivit mycket intresserad av att studera vidare och sökte därför till Handelshögskolan i Stockholm. Han avlade sin ekonomexamen 1966 och var sedan med om att bygga upp ekonomifunktionen i Posten och var under 15 år chef för denna.

Under hans tid som ekonomichef skedde det en snabb utveckling av den ekonomiska rapporteringen i Posten. Europeiska post- och teleunionen initierade till exempel under 60-talet en stor utredning kring produktkalkylering under ledning av företagsdoktorn, Ulf af Trolle. Utredningen använde svenska posten som modell och Holger var mycket involverad i detta. Resultaten av denna utredning användes sedan av andra postförvaltningar i Europa.

De sista åren innan sin pensionering var Holger chef för Postens inköpscentral som samordnade inköp av material till Posten, men även av kontorsmaterial och kontorsmaskiner till hela statsförvaltningen.

Holger hade ända sedan barnsben ett stort intresse för hantverksarbete och var mycket händig med såväl snickeri som trädgård. Hans smultronställe var stugan på Färingsö dit han åkte så fort det fanns möjlighet.

Vi som har arbetat tillsammans med Holger minns honom som en mycket engagerad och noggrann person som betydde mycket för utvecklingen av Posten. Han var en mycket god arbetskamrat och vän.