Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Inga-Greta Förare

Inga-Greta Förare, Uppsala, har avlidit 88 år gammal. Närmast anhöriga är barnen Erika, Eva med son, Jonas med familj, och Anders.

Inga-Greta föddes Hedberg och växte upp i en syskonskara på tre systrar i byn Bellvik i södra Lappland. Fadern var fjärdingsman men avled tidigt och modern blev änka.

Inga-Greta ansågs ha läshuvud och uppmuntrades att söka realskola och kom in i Sollefteå. Efter studenten sökte hon in på Uppsala universitet för att läsa biologi, naturgeografi och matematik. Hon kom med i Norrlands nation och träffade där medicine studenten Sten-Allan Förare från Haparanda. De förlovade sig och vigdes i Dorotea kyrka 1953.

Inga-Greta följde maken i hans tjänstgöring och de bodde två år i Boden där hon hade gymnasielärartjänst. Två år tillkom ytterligare i Uppsala innan Sten-Allan blev färdig läkare. De fick båda arbete i Piteå och bodde där i 15 år.

Inga-Greta anställdes i Christinaskolan och därefter i Strömbackaskolan. Hon undervisade i biologi, samhällskunskap och matematik. Hon blev en aktiv liberal och invald i kommunfullmäktige i Piteå. Hon fortsatte med påbyggnadsstudier i zoologi och botanik vid Umeå universitet och hemmet fick tillökning med husdjur som ökenråttor och klogrodor. Hennes botaniska intresse höll i sig i många år.

Maken Sten-Allan fick så tjänst i Uppsala och flyttade ned vintern 1977. Inga-Greta fortsatte att undervisa sista terminen och kom efter, tillsammans med resten av familjen, på sommaren.

Hon behövde komplettera utbildningen och studerade därför kemi. Första tjänsten fick hon på Celsiusskolan och sedan fick hon anställning på Fyrisskolan.

Inga-Greta var fortfarande ansluten till liberalerna och engagemanget tilltog. Hon valdes in i byggnadsnämnden i Uppsala.

Sommarvistelserna i hembyn och kontakten med släktingarna betydde mycket för familjen . En timrad stuga flyttades och monterades upp av bönder, murare och snickare i byn på 60-talet och de behöll Inga-Gretas mors bostadshus som varit postkontor.

Inga-Greta var kärleksfull och omtänksam som mor och kämpade mycket för sina barn.

Det fanns mer som Inga-Greta var intresserad av och under de sista åren fick hon tid att utveckla sitt målande.

Hon gjorde även insatser i Rädda Barnen-kretsar, som läxhjälpare för invandrarbarn i Gottsunda under nära 12 år. Sommarkul, loppmarknadsarbeten och insamlingar medverkade även maken Sten-Allan i, fram till sin död för tio år sedan.