Minnesord: Iréne Lederhausen - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Iréne Lederhausen

Iréne Lederhausen, Stockholm, har lämnat oss efter en längre tids sjukdom. Iréne blev 80 år och hon efterlämnar familj och vänner.

År 1990 grundade Iréne den ideella och icke vinstdrivande stiftelsen Ronald McDonald barnfond som samlar in pengar för uppbyggnad och utbyggnad av Ronald McDonald hus. Där kan familjer med svårt sjuka barn bo tillsammans i en hemlik miljö, alldeles intill sjukhuset. Hon startade stiftelsen tillsammans med maken Paul som var entreprenören som tog McDonald's till Sverige. 

Bakgrunden var att Paul och Iréne Lederhausen fick dottern Erica 1960. Vid 1 års ålder fick Erica diagnosen cystisk fibros, en ärftlig sjukdom med dödlig utgång. Erica och familjen plågades av att inte få vara tillsammans under behandlingsperioderna på sjukhuset. 1976 avled Erica, bara 16 år gammal. 

Efter Ericas bortgång beslöt sig Iréne för att ge andra barn det hennes familj och deras dotter inte fick: en möjlighet för svårt sjuka barn som behöver specialistsjukvård, att bo nära sjukhuset tillsammans med hela sin familj. 

Sedan starten 1990 har stiftelsen samlat in pengar och finansierat byggena av fem Ronald McDonald hus. Det första invigdes 1993 i Huddinge alldeles intill Karolinska sjukhuset där Erica hade behandlats. Fram till i dag har närmare 200.000 familjemedlemmar bott på något av de fem hus som byggts, belägna i Huddinge, Göteborg, Lund, Linköping och Uppsala.

Vi kommer att minnas Iréne för hennes oerhörda insatser och engagerade arbete för svårt sjuka barn och deras familjer. Irene är borta men den fantastiska verksamhet hon startade finns kvar och det är vi tacksamma för.