Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Jan Olof ”Strumpan” Plogström

Vår vän och tidigare arbetskamrat Jan Olof ”Strumpan” Plogström, Trosa, har efter en tids sjukdom lämnat oss alldeles för tidigt. Strumpan blev 66 år och efterlämnar sin hustru Ylva.

I 40 år arbetade Strumpan på Riksteatern och det var inte ens två år sedan vi avtackade honom på vår lastkaj med korv och bröd och en pilsner till alla som kom. Precis som han själv ville ha det. Och vi är många som är otroligt ledsna både för att vi saknar honom och för att han inte fick uppleva den tid som han sett fram emot så mycket. Att bara få njuta av livet och tillvaron.

Strumpan var och kommer lång tid framöver vara en legend inom scenkonsten. Eller kanske snarare en legend bakom scenkonsten, det var just ”bakom” scenen han arbetade. De första drygt 20 åren på Riksteatern som ljudtekniker och sedan som scenmästare och turnéledare. I de rollerna blev hans omtänksamhet, lyhördhet, fixarförmåga och prestigelöshet kännetecken, inte bara för tekniker och skådespelare i de turnerande ensemblerna utan även bland dem som kände igen honom ute i landet.

Otaliga är de tillfällena ute på turnéer då teater-, hotell- och restaurangpersonal frågat ”Kommer Strumpan också?” med förväntan i rösten så fort man klivit in genom dörren. Han skapade relationer, tog hand om dem och bjöd in andra att komma med. Han var en dörröppnare med en social kompetens utöver det vanliga.

Den senare delen av yrkeslivet på Riksteatern arbetade Strumpan som transportansvarig på Riksteatern. Det innebar bland annat att se till att det fanns lastbilar och turnéfordon till alla produktioner. Men det innebar också att samtala med alla förare för att de skulle veta och känna sig trygga med vad som gällde.  Strumpans engagemang och temperament gjorde också att han alltid ifrågasatte sådant som han att inte ansåg var bra för Riksteatern, för scenkonsten eller för arbetsklimatet i. Det brast aldrig i mod.

Vi kommer att sakna Strumpans glimt i ögat, hans humor, hans rappa kommentarer och hans glädje!