Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Kjell Andersson

Radioproducent Kjell Andersson, Tyresö, har avlidit i en ålder av 79 år. Närmast anhöriga är sönerna Mattias, David och Markus med familjer.

Kjell tillbringade barndomen i Torshälla. I början av 60-talet utbildade han sig i Göteborg på Journalistinstitutet och där mötte han sin hustru Märit. Märit och Kjell flyttade under tidigt 70-tal till Krusboda i Tyresö där sönerna växte upp och där familjen levde nära släkt och en stor vänkrets. Kjell blev också extrapappa för många av barnen kring dem.

Barn och barndom var viktiga delar i Kjells liv och det var till barnen han vände sig i sitt yrkesliv som journalist. I samma veva som familjen flyttade till Krusboda började Kjell på Utbildningsradion där han kom att stanna. Kjell och Märit gick så småningom skilda vägar och Kjell delade sedan sitt liv med Stina.

På UR blev Kjell mycket betydelsefull som en av de första producenterna för barn- och ungdomsradio. Han producerade hundratals program med stort fokus på den svenska litteraturen. Det finns nog inte en barnbok han inte läst och grunnat kring. Kjell gjorde även många författarporträtt med våra svenska barnboksförfattare.

Förutom alla program som nådde lyssnarna i skolan var Kjell själv aktiv i barnboksvärlden. Kjell fanns med i En bok för allas arbete och skrev många förord. Han deltog i arbetet inför Augustpriset och satt med i Nämnden för barn- och ungdomsfilm. År 2000 tilldelades han Gulliverpriset för sin insats för barnboken.

För oss på UR:s barnradioredaktion var Kjell viktig. Han tog hand om oss som var nya och blev mentor för många. Han ville så gärna dela sin bokvärld och sina tankar med oss. Vi är många som minns Kjell med sitt stora, vita, yviga hår. Han hade alltid något insiktsfullt och klokt att säga om program vi spelade upp på redaktionsmötena. Med glimten i ögat och skarp blick lotsade han oss vidare. Att gå förbi Kjells rum, fyllt med böcker, ledde ofta till långa samtal. Vi är många som minns hans historier.