Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Klas Cederwall

Som tidigare meddelats har Klas Cederwall, Lidingö, professor emeritus i vattenbyggnad vid KTH, avlidit vid 81 års ålder. Han efterlämnar två söner, Bo och Magnus, barnbarn samt livskamraten Karin Munsterhjelm, boende i Ekenäs, Finland.

Vi lärde känna Klas efter millennieskiftet. Han hade en genuin vilja att storsint hjälpa den han såg behövde det. Många gånger upplät Klas sitt hem på Lidingö för samkväm och möten, som när vi bildade Svenska sällskapet för ortomolekylär medicin. Ortomolekylär medicin utgår från människans biokemi och näringsbehov och behandling syftar till att optimera individens funktion.

Här fick vi uppleva Klas nyfikenhet att sätta sig in i ett område han inte utbildat sig för. Målmedvetet engagerade han sig i gemensamma konferensresor till flera länder och organiserandet av föreläsningar på hemmaplan, inklusive på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.

Klas var den av oss som många år tidigare under sin tid vid Caltech i Pasadena också träffat Linus Pauling. Denne dubble Nobelpristagare breddade ju också sina intresseområden under livets gång. Som alla med nya idéer blev Pauling både kritiserad och hyllad för att förorda vitaminer som del av sjukdomsbehandling. Klas var tidigt öppen för dessa tankar som senare studerats alltmer.

Med sitt kritiska och ödmjuka förhållningssätt gav Klas ovärderliga bidrag till föreningen och till oss vänner. Klas utstrålade en ädel medmänsklighet, och vi är tacksamma att vi fick lära känna honom.