Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Lars Bjerkenstedt

Professor Lars Bjerkenstedt, Bromma, har avlidit i en ålder av 77 år. Han efterlämnar hustrun Kristina samt döttrarna Lena och Monica med familjer samt många vänner.

Lars växte upp i Sundbyberg/Solna och tog studenten i Solna läroverk 1959. Han avlade en fil kand vid Stockholms universitet under loppet av ett år och påbörjade därefter sin läkarutbildning vid Karolinska institutet. Han erhöll läkarlegitimation 1967 och avlade specialistexamen i psykiatri 1972. Han blev legitimerad psykoterapeut 1985. Lars disputerade 1978 och blev docent 1983. 2009 utnämndes han till professor i allmän psykiatri vid Strömstads akademi.

Lars viktigaste forskningsområde var psykossjukdomen. Tillsammans med en grupp forskare studerade han aminosyrornas roll, särskilt tyrosin, byggstenen till dopamin och den signalsubstans farmakologisk behandling mot schizofreni påverkar. Lars publicerade ett stort antal vetenskapliga artiklar och kvalitetssäkringsrapporter. Han var också chef för Östermalm-Lidingö psykiatriska klinik, som han utvecklade till en av de mest patientanpassade i Stockholm.

I sin ungdom var Lars en skicklig fotbollsspelare. Travintresset tog efter en tid över. Vid ett tillfälle förverkligade han en av sina drömmar, att gå i vinnarcirkeln på Solvalla efter det att hans mest framgångsrika häst, Florican Will, vunnit ett lopp i hård konkurrens.

Det var en förmån att få samarbeta med Lars. Man imponerades av hans analytiska förmåga och stringenta tankar. Hans perspektiv var aldrig snävt medicinskt. Han förstod betydelsen av grundläggande etiska värderingar i vårdarbetet. Det ledde inte sällan till kritik mot vad han såg som dåliga administrativa beslut. Hans inopportuna rättframhet gjorde honom därför inte alltid populär bland överordnade. Samtidigt hade han lätt att få många vänner både i Sverige och utomlands.

Vi som kom att stå honom nära minns med saknad hans underfundiga humor och vänliga leende, särskilt de gånger han och Kristina tog emot oss i sina hem i Bromma och i det älskade Ojmunds på Gotland. Det är med djup saknad vi nu tar farväl av vår vän men samtidigt med tacksamhet för alla minnesvärda stunder vi fått tillsammans.