Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/minnesord-lars-erik-almgard/

Familj

Minnesord: Lars Erik Almgård

Lars Erik Almgård, Stockholm har avlidit i en ålder av 90 år. Hans närmaste är barnen Anders, Ninna och Bitte med familjer.

Rätta artikel

Lars Erik, Lasse i familjen och Jerka i yrkeslivet, föddes på Söder i Stockholm. Han tog studenten 1947 och studerade vid Karolinska institutet där han blev legitimerad läkare 1954. Samma år gifte han sig med Kerstin Molin. Efter sedvanlig randutbildning började han 1966 på urologiska kliniken, Karolinska sjukhuset. Jerka disputerade 1968 på en experimentell avhandling om njurtransplantationer och blev docent 1969. Hans fortsatta forskning omfattade immunologiska processer och strålbehandling vid urologisk cancer. Jerka var hemma i urologins alla domäner och blev tongivande inom specialiteten.

Jerka värvades 1973 till Regionsjukhuset i Linköping och dess nya läkarutbildning. Han startade med en urologisk sektion och kunde med sitt raka, humoristiska och vänliga sätt bygga upp en välfungerande och stor enhet som 1977 fick status som egen klinik.

Vid Södersjukhuset tillskapades 1978 en överläkartjänst i urologi som Jerka fick. Det gav honom möjlighet att återvända till sitt älskade Dalarö. I sommarstugan på Dalarö bosatte sig familjen Almgård permanent. Eftersom de inte fick bygga ut stugan löste Jerka sitt behov av utrymme genom att spränga ut ett helt våningsplan i berget under huset –  ett för Jerka typiskt sätt att hantera problem.

När Jerka kom till Södersjukhuset var han ensam urolog och verksamheten var en del av kirurgkliniken. Som den arbetsmyra han var arbetade Jerka långsiktigt och rekryterade trogna medarbetare inom alla professioner och lyckades 1986 etablera urologin på Södersjukhuset som egen klinik.

Jerka var alltid mån om patienternas bästa. När läkarstrejken 1986 bröt ut hade han en stor operation inplanerad som skulle hindras av strejken. Han deklarerade att nödsituation förelåg och beordrade strejkande kollegor att delta i operationen. Han leddes av sin värdegrund innan begreppet blev på modet.

När Landstingsförbundets tidskrift Landstingsvärlden 1990 korade landets bästa opererande kliniker utsågs urologkliniken på Södersjukhuset till Sveriges bästa. Utan Jerkas målmedvetna arbete hade det inte varit möjligt.

Jerka var född på Söder och levde upp till bilden av en typisk Ekenkis, snabb i repliken och med glimten i ögat. Han var en föregångare inom svensk urologi och förebild för sin personal och för oss yngre kollegor.