Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

Minnesord: Lars-Olof Norlin

Den kände båtkonstruktören Lars-Olof Norlin, Nyköping, har avlidit i en ålder av 85 år. Närmast anhöriga är hustrun Marlene och barn, men han är saknad av hela båt-Sverige.

Som seglare sedan barnsben hade han alltid sjö och båtar som sin livsnerv. Det började i sjuårsåldern, när han med sin fars hjälp riggade mast med säcksegel på familjens roddbåt och kunde stäva omkring på fjärden. Exemplet fick familjen att skaffa en riktig segelbåt, en Slända, som gav dem alla kryssning ut på vidare vatten.

Så bar det vidare i havets tecken. Efter studenten ville ”Lasse” in på Teknis skeppsbyggnadslinje, men först blev det Sjökrigsskolan – inte av krigsintresse utan för att det var vägen in på skeppsbyggnadslinjen. Så blev han mariningenjör efter ett extra års praktik vid Bethlehem steel i USA.

Det är för sina båtkonstruktioner som Lars-Olof Norlin är allmänt känd. Framför allt för segelbåtar som Allegro, Adagio och Fortissimo – namn som reflekterar en musikalisk ådra hos konstruktören. De nämnda är som alla hans båtar väl optimerade och både sjösäkra och snabba för sin storlek.

Norlin uppfann också handikappsystemet LYS (Lidingö yard stick, efter kappseglingen Lidingö runt), som internationellt tillåter olika slags båtar att tävla mot varandra. Som framstående båtkonstruktör var han med i Sveriges yachtkonstruktörers riksförening (SYR) och var dess ordförande i flera år.

Lars-Olof tog aktiv del i allmänna sjöfrågor, bland annat avseende bärgningen av regalskeppet Vasa. I Estoniafrågan tillförde han viktiga preciseringar om defekter i det bogvisir som orsakade den svåraste sjöolyckan i vår närhet på senare tid. I Svenska kryssarklubben, där han varit med från femtonårsåldern, blev han hedersmedlem, han var kallad som medlem i det exklusiva sällskapet Piraterna, och han var en ofta anlitad föreläsare i båtklubbar.

Norlin var insatt i juridiska frågor och biträdde med teknisk expertis i båtmål både inför domstol och i Kryssarklubbens skiljedomsverksamhet.

En skicklig tekniker, en renommerad konstruktör och duktig seglare, och dessutom en person med vida intressen och stor humor har gått ur tiden. Vi saknar honom djupt.