Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Lars Svedberg

Lars Svedberg, Nacka, somnade in på sin födelsedag, 78 år gammal. Närmast anhöriga är sönerna Patrik och Henrik med familjer.

Lars var visionären som också omsatte sina idéer i praktisk handling. Det gällde såväl yrkesmässigt som i de många ideella uppdragen.

Född och uppvuxen i Domsjö, med studier på Wendelsbergs folkhögskola och vid Folkskoleseminariet i Linköping kom han 1970 till IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare i Nacka utanför Stockholm. Där verkade han som lärare och rektor fram till sin pensionering 2008.

År 1989 när många med beviljade uppehållstillstånd satt på olika flyktingförläggningar runt om i landet skrev Lars avtal med Invandrarverket så att Tollare, på elva av IOGT-NTO:s kursgårdar, kunde ordna externa folkhögskolekurser. Där fick 380 nyanlända inte bara svenskundervisning och samhällsintroduktion utan också nära kontakt med folkrörelsens medlemmar.

Tillsammans med först Uppsala och därefter Örebro universitet startade Lars högskolekursen Samhället och folkrörelserna. 1990 tog han och Vuxenutbildarcentrum i Linköping initiativ till en utbildning som så småningom blev 40-poängskursen Folkbildningens pedagogik.

Under sina rektorsår byggde Lars ett kortkursinternat och renoverade Tollares herrgård. Han var mycket stilsäker och inredde med möbler designade Bruno Mathsson och Carl Malmsten.

Lars brann för folkrörelse- och folkbildningsfrågor. Som ordförande i juniorförbundet inom IOGT-NTO-rörelsen blev han expert i Barnstugeutredningen, arbetade med filmcensur i Barnfilmrådet och föreläste för Statens ungdomsråd.

Ordförandeskapet i Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet medförde ytterligare engagemang för IOGT-NTO-rörelsens idéfrågor. Lars var en efterfrågad föreläsare som under senare år också anlitades av HSB för att utbilda bostadsstyrelser i föreningskunskap.

Hans stora intresse för musik, lyrik och dans spred han gärna till sina kursdeltagare.

En folkrörelseman med många strängar på sin lyra har gått ur tiden.