Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Leif Johansson

Leif Johansson, Hallabro, har lämnat oss 76 år gammal. Närmast anhöriga är brodern Lars med hustru Anita och brodern Hans.

En sann Kungsholmskille har gått ur tiden. Leffe och Uffe låg på samma sal på S:t Eriks BB 1941 i februari och i slutet av april kom Kjelle till världen. Vi var tre killar, som växte upp tillsammans på Kungsholms strand. 1958 tog Leffe realen i Sankt Görans gymnasium och började sedan som hålkortsoperatör på Rederi Svea vars stolthet då, finlandsbåten Birger Jarl, numera är att betrakta som av jollestorlek till de färjor som trafikerar Finland. Sin värnplikt gjorde Leffe på LV 3 i Norrtälje, en stad långt utanför vårt revir.

Vi satt i samma sandlåda, konfirmerades tillsammans, körde moppe och gick på skoldanser, plankade in på Skansen och spelade skiffle ihop på Nalen under Topsy Lindblom överinseende. Robban Broberg och Chilos skifflade och en inte helt obekant Jerry Williams stod i kulissen för att ta över.

Stockholm växte så det knakade, kvartersbutiker försvann, vänstertrafik blev högertrafik, Klara revs, vår stad stod inte att känna igen. Den värld vi trodde vi levde i fanns inte längre. Trafiken brusade alltmer och i detta brus sadlade Leffe om och började köra taxi, blev så småningom egen droskägare. Efter omkring 20 år fick Leffe nog av buset och bruset och försökte köra selekterat på nätterna. Till slut tröttnade han ändå och flyttade till Blekinge för att få lugn och ro.

Vi hade sporadiska kontakter med varandra genom åren. Men för ett par tre år sedan återupptogs kontakten: Leffe i Blekinge, Uffe i Nynäshamn och Kjelle i Solna. Det var inte bara att kila över till varandra som förr. Vi träffades på Rökeriet i Nynäshamn en vårdag för några år sedan. Tre gamla gubbar slöt upp. En med käpp. Vilken syn. Men dragen fanns kvar och käftandet, lika kul som förr. Det här skulle vi upprepa. Sagt och gjort, vi var på tradjazzfestival i Hällevik och ett år senare åkte vi till Mariehamn för att fira vår 225-årsdag och hade kul. Nya möten inplanerades.

Vi räknade med många roliga år tillsammans. Framför datorn, i telefonen, vid träffar. Vi saknar Leffe oerhört, skriver detta till minne av vår livslånga vänskap.