Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Magnus Faxén

Förre ambassadören, tv-chefen och redaktören Magnus Faxén, Stockholm, har avlidit i en ålder av 87 år. Han efterlämnar dottern Karin Faxén Ågrup med familj.

Magnus föddes i Uppsala och kom efter avslutad akademisk utbildning till Norrlands-Posten och sedan till Svenska Dagbladet. 1956 anställdes han av Sveriges Radios Ekoredaktion. Han avancerade snabbt till utrikeschef och såg till att utöka bevakningen av Latinamerika. Han arbetade som korrespondent i Paris och Washington. 1973 bytte han medium och blev chef för TV2:s faktaredaktion. När Sveriges Television knoppades av från Sveriges Radio blev han SVT:s första verkställande direktör.

Magnus omfattande journalistiska kunskaper och hans pragmatiska ledarskap väckte uppmärksamhet även utanför bolaget, bland annat på utrikesdepartementet, dit han kom 1981 som presschef. 1984 flyttade han till New York som generalkonsul för att 1988 avancera till ambassadör i Tunis.

Magnus anslöt sig till en liten grupp av före detta diplomater och journalister som kallar sig ”musketörerna” och som sedan 20 år varje månad träffas för att analysera Sveriges och världens politik och utveckling. Magnus blev med sina omfattande kunskaper och erfarenheter som diplomat och journalist en betydande tillgång för musketörskretsen. Hans styrka låg i förmågan att kombinera sina diplomatiska och politiska analyser av fakta och trender med en kritisk och differentierande blick.

Han värderade Tysklands Angela Merkel som en tungviktare i internationella sammanhang. Magnus talade varmt för hennes stöd av den franska presidenten Macron i hans försök att lösa de aktuella problem som EU tampas med.

Till hans främsta intressen vid sidan av de stora politiska frågorna var hans kärlek för naturen och speciellt till Jämtland där familjen ägde en stuga i Nällden. Trots att ödet för honom själv och familjen inte alltid var nådigt, var familjesammanhållningen för honom fram till de sista dagarna det mest angelägna med sin dotter Karins stora stöd.