Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 10:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/minnesord-margareta-norrby/

Familj

Minnesord: Margareta Norrby

Margareta Norrby, Stockholm, har avlidit i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är maken Erling och de tre barnen Jacob, Lars och Christina med familjer. 

Rätta artikel

I dagarna gick vår högt uppskattade kollega, förebild, inspirationskälla och vän Margareta Norrby bort. Hon växte upp på Lidingö, studerade vid Karolinska institutet i Stockholm och arbetade som läkare från 1964. Först arbetade hon vid Läkemedelsverket och därefter en tid som hudläkare, för att sedan sadla om till internmedicin och göra sitt livsvärv på nuvarande Sabbatsbergsgeriatriken, då belägen vid S:t Görans sjukhus.

Vi är många som fick våra första erfarenheter och lärdomar i yrket under Margaretas varma, humoristiska men också disciplinerade och klarsynta handledning. Det har alltid varit påtagligt när man talar med andra efteråt vilket intryck hon gjorde på oss. Att kombinera intelligens och kunnande med empati och integritet visade sig hos henne vara något som faktiskt gick att förverkliga, och något hon gjorde på ett självklart sätt.

Margareta var rak på sak, stödjande och förmedlade hopp till omgivningen. En sak som flera av oss minns är hur hon förfinade ”gåronden”, där man går ronden hos patienterna i stället för att sitta på en expedition, till perfektion. Hon var strukturerad och ville ha ordning, samtidigt som skrattet inte var lång borta.

När Margareta nu inte längre finns bland oss är det särskilt fint att det är så lätt att frammana minnen som kan fortsätta att inspirera. Vi kommer att arbeta vidare i Margareta Norrbys anda.