Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Nils-Olof Berggren

Förutvarande justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren, Stockholm, har avlidit vid 77 års ålder. Närmast anhöriga är barnen Lotta, Cilla och Henrik.

Nils-Olof Berggren var född i Stockholm. Efter jur kand-examen och hovrättstjänstgöring var han föredragande i justitieutskottet och sakkunnig i justitiedepartementet. Han blev 1984 byråchef hos justitiekanslern och 1992 hovrättslagman vid hovrätten för västra Sverige. År 1999 utsågs han till justitieombudsman.

Nils-Olof Berggren medverkade i ett stort antal utredningar, däribland som expert i juristkommissionen med anledning av mordet på statsminister Olof Palme och som ordförande i alkoholreklamutredningen och 1998 års sexualbrottskommitté. Han har tillsammans med andra utgivit kommentarer till brottsbalken och till polislagen och Rättspraxis i litteraturen. Dessutom medverkade han i Karnovs rättsdatabas. Efter sin pensionering var han i flera perioder ledamot av Lagrådet.

Han hade stora kulturella intressen och var även en intresserad och ivrig golfspelare.

Nils-Olof Berggren var en mycket framstående jurist. Med sina kunskaper, noggrannhet och skicklighet blev han uppskattad och beundrad var han än hamnade. Till detta bidrog hans stillsamma och ofta mycket underfundiga humor. Han var anspråkslös, generös och vänfast, och det var alltid lika roligt att träffa honom. Nils-Olof Berggren lämnar ett stort tomrum efter sig.