Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/minnesord-nils-r-andersson-2/

Familj

Minnesord: Nils R Andersson

Som tidigare meddelats har Nils R Andersson, Stockholm, avlidit vid 79 års ålder. Närmast anhöriga är hustrun Cristina samt döttrarna Ulrika von Vegesack och Jenny Strömstedt med familjer. 

Rätta artikel

Allt började förstås i Sollefteå, för där ligger ju Edens lustgård. Där drog Nisse och jag laxnot, där tog vi studenten tillsammans, där lärde Nisse mig spela ”Swanee river” på gitarr och sjunga ”Où est tu, mon amour, sous quels cieux, en quels séjours”.  

När vi sedan fann de flickor vi hade sjungit om, gick vi ut och hade roligt med dem på Dramaten, Operan och Norrlands Nation, för då bodde vi i Stockholm och Uppsala. 

Och eftersom Nisse var den trevligaste människa man kunde gå ut med, fortsatte vi med det hela livet. Nisse visste att alla människor i grund och botten är bröder och systrar, och därför talade han jämt med alla, på gatan, på bussar, på Operabaren, på pubar – och alla blev alltid lika förtjusta. Han talade till och med med kultureliten i Arnaults hemska källarklubb – även dit kom vi en gång. 

En annan gång när vi den 30 november kom från Operan stod sju beundrare vid Karl XII-statyn och försökte se farliga ut. Nisse ville berätta för dem att Karl XII var död sedan länge och att de kunde ta det lugnt. Men han förekoms av Samhället, som skickade ut en skvadron ridande poliser och ett par upphetsade tv-reportrar för att kontrollera statypojkarna.     

Nisse var av naturen klokare än Samhället. Men inte bara av naturen: han hade gått Handelshögskolan och var ekonom från andra hållet. Ett tag var han nog en av kooperationens chefsideologer. Tillsammans med två vänner publicerade han 1976 boken ”Kan Sverige styras kooperativt?” 

På den frågan svarade boken förstås ja, men Sverige var inte med på noterna och blev ju något helt annat.

Nisse, däremot, förblev livet igenom en evig god vän, som det blir mycket svårt att leva utan!