Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Nils Sture Sandberg

Vår vän och kollega Nils Sture Sandberg, Sollentuna, har avlidit efter en lång tids sjukdom. Han blev 80 år och hans närmaste är livspartnern sedan 35 år, Helena Lindgren, barn och barnbarn, släkt och många vänner.

Nils Sture växte upp i Lövånger i Västerbotten. Han var tidigt nyfiken på bussar rent tekniskt och hängde ofta vid det lokala bussföretagets garage hemma i Lövånger. Han utbildade sig så småningom i Luleå och blev gymnasieingenjör. 

Nils Sture flyttade till Stockholm och började på vägförvaltningen i Stockholms län. Där träffade han Lars Öqvist, som också var gymnasieingenjör från Luleå. De hade bägge ett stort intresse av bilar och snart började de skruva på gamla bilar på fritiden. Med tiden blev det mest bussar. Detta tog mer och mer tid och till slut släppte de sina anställningar och bildade SÖ-Buss HB. Lasse var administratören och Nils Sture tog sig an fordonsbiten. Han blev en mästare på att köpa bussar och även bilar.

Efter ca 10 år började företaget bli lite stort för att drivas som HB och dessutom var de verksamma på olika ställen. Nils Sture bildade SÖ-Buss i Sollentuna AB och Lasse SÖ-Buss i Södertälje AB. Nils Sture och Lasse förblev mycket goda vänner livet ut.

Helena skötte nu allt det administrativa medan Nils Sture körde buss, reparerade och besökte bussmässor världen över. Han var framför allt duktig på att köpa fordon och gärna unika sådana. Eftersom han inte var lika duktig på att sälja blev det ganska många fordon med tiden.

Vid fyllda 70, när de flesta gått i pension, sålde Nils Sture sitt företag för att sedan omedelbart börja bygga ett jättegarage där alla hans fynd skulle rymmas.

Nils Sture var en glad och positiv person, som bjöd på sig själv. Förutom bilar och bussar var han en stor båtentusiast. Han och Helena älskade att semestra i sin båt i Kroatien. Han satt gärna i aktern på båten i någon havsvik och köpte bilar och bussar i främmande länder per telefon på ett okänt blandspråk som säljarna ändå begrep.

Vi kommer att minnas alla roliga episoder och tokerier så länge vi lever. Tack Nils Sture!