Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Nina Wahlgren

Modedesignern Nina Wahlgren, Kristianstad, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 85 år. Närmast anhöriga är sambon Ulf Colllin, hans barn Peter, Eva och Björn med familjer samt systern Anita med maken Olle Hallström och barnen Peter och Chriztian med familjer.

För Nina fanns bara kvalitet – i ordets alla olika betydelser. Hon godtog inte det som var halvbra, halvfärdigt, halvgenomtänkt, halvt genomfört, halvformulerat. Och hon hade tillräcklig bakgrund, bildning, god smak och kunnande för att bedöma vad som var kvalitet, Detta gällde också människor – intuitivt begrep hon alltid vad folk gick för. Hon accepterade ingenting som var konstgjort eller falskt.

Alltså var det alltid spännande och intressant att diskutera med henne – man lärde sig mycket. Nina var envis och det var också hennes styrka. Framför allt – man kunde alltid lita på henne! Och hon var en trogen vän.

Nina föddes i Kristianstad där hon också tog studenten. Hon kom sedan till Stockholm och gick på modelinjen  Beckmans Designskola. Ganska snart flyttade hon sedan till New York där hon med framgång skapade kläder i stickat och trikå.

1970 kom hon tillbaka till Sverige. Designer som Gunilla Pontén, Kerstin Lokrantz, Katja of Sweden hade då gjort svenskt mode känt också internationellt. Nina började skapa egna kollektioner. Alla kännetecknades av hennes egen stil och kvalitetskänsla – alltid lätta att bära. Hon designade med stor framgång kollektionen hos Blommor och Bin för RFSU.

70-talet handlade om kvinnans frigörelse – också om frihet från tvånget att bära bh, vilket kunde innebära problem för många. Då skapade Nina efter amerikansk idé strumpbehån, en modell byggd endast på en strumphäl. En behå som inte märktes och som var billig att producera. Den blev en stor försäljningssuccé som gick under namnet ”Det lilla undret”. Behån gjorde Nina ekonomiskt oberoende för resten av livet. Hon köpte bland annat ett hus i Gamla stan.

Nina fortsatte sedan med att tillverka egna modekollektioner som dels såldes i den egna butiken i Gamla stan och dels genom postorder över hela Sverige.

1995 flyttade Nina tillbaka till sin barndomsstad Kristianstad där hon kunde köpa det hus, som hon älskat redan som barn. Hon behöll alla sina vänner i Stockholm.