Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Olle Berglund

Tv-direktören och hedersdoktorn Olle Berglund, Danderyd, har avlidit. Han blev 93 år. Hans närmaste är barnen Göran, Anna-Karin och Åke med familjer. Olles hustru Margit avled förra året. 

Olle föddes i Fellingsbro i Västmanland på en bondgård som tillhörde Fellingsbro lantmannaskola. I slutet av andra världskriget gjorde Olle en tvåårig värnplikt och blev reservofficer vid det fortfarande hästanspända artilleriregementet i Östersund. När kriget var över tog han agronomexamen Uppsala och blev som nyutexaminerad ansvarig för både undervisning och jordbruk på  Fellingsbro lantmannaskola. Han övertog även sin mors släktgård i Näsby, Arboga.  

I fem år körde han vid sådd och skörd maskiner fram och åter mellan de två jordbruken. Arbetsbördan var orimlig. Upprepade missväxter gjorde situationen än mer ohållbar. Olle gick in i väggen och beslöt att fortsätta studierna i Uppsala. Blev agronomie licentiat på foderärters förmåga att dra kväve ur luften och därmed gödsla åkrar effektivt och naturligt.

Han gjorde ett radioprogram i ämnet, blev anställd som jordbruksjournalist och gjorde 100-talet radioprogram och senare exakt 100 jordbruksfilmer som dokumenterade en näring i dramatisk förändring. Det sades att på söndagarna blev inga kor mjölkade innan Olle Berglunds "Jordbruksnytt" sänts klockan 8. Han skildrade även svältkatastrofer i Indien och i Brasilien. För sina insatser blev han vid 70 års ålder hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

När TV 2 år 1969 startade i tävlan med den befintliga tv-kanalen blev han tvåans planeringschef och därmed central i kanalens ledning.

Han var en god pedagog, ritade ofta på svarta tavlan när han analyserade problem, presenterade årsplaner och ekonomi. Olle var en chef som helt saknade fiender. Han utstrålade genomhederlighet och god vilja, hade en stor portion humor och självironi och var en mästare på att lösa konflikter.

En intern motsättning hade lamslagit distriktet i Sundsvall. Olle mötte två hatande falanger i skyttegravar. De stridande samlades till ett möte. Olle inledde: ”Jaha, då börjar vi med att sjunga 'Imse, vimse spindel'”. Alla brast i gapskratt, isen var bruten och konstruktiva samtal möjliga.                     

Olle avslutade sin karriär som en mycket framgångsrik mångårig chef för TV1.