Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

Minnesord: Olle Grundberg

Förre avdelningsdirektören Olle Grundberg, Härnösand, har avlidit i en ålder av 75 år efter en kort tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Stina samt sönerna Jonas, Mikael och Erik med familjer.

Olle föddes och växte upp i Örnsköldsvik, på den tiden den typiska småstaden. Fadern Sten-Erik hade en ledande ställning på Örnsköldsviks Allehanda medan mamma Anna var hemmafru, mor till fyra söner.

Olles stora intresse för sport och gymnastik visade sig tidigt. I Örnsköldsvik fanns alla möjligheter. I akrobattruppen Örnpojkarna fick Olle en framträdande roll.

Men Olle var också från tidiga år en hängiven skid- och skridskoåkare. Han ledde bröder och kamrater på avancerade turer i skogarna runt staden och i skärgården.

Efter studentexamen 1960 i hemstaden och militärtjänst i Uppsala vidtog universitetsstudier i Uppsala. Studierna ledde till en pol mag-examen. I Uppsala träffade han sin blivande hustru Stina. De fick inom några år tre söner.

Omtanken om familjen och hemmet var en ledstjärna. Friluftslivet fortsatte att vara betydelsefullt för Olle. Att familjen så småningom flyttade till Falun innebar fortsatta möjligheter till vintersport. Han fick sitt första jobb på länsstyrelsen. Redan efter ett par år lockade en högre tjänst på länsstyrelsen i Härnösand. Där fortsatte han till pensioneringen. Arbetet kom att koncentreras på länsplanering och sedermera näringslivsfrämjande inklusive investeringsstöd. Olle blev en välkänd och respekterad handläggare av dessa frågor.

Kärleken till skid- och skridskoåkning upphörde aldrig. Så fort sjöarna kring Härnösand frös till var Olle bland de första att prova sina långfärdsskridskor.

När snön omöjliggjorde skridskoåkning kom skidorna fram. Olle kunde för dem som inte bodde i Norrland livfullt beskriva hur den andra skridskosäsongen inföll på vårvintern. Då hade snön på havsisarna smält och frusit på nytt till blankis.

Vid sommarstället vid Södra Sundet i Härnösand rådde under sommaren ständig gästfrihet. Det blev också utgångspunkten för många segelturer i Höga Kustens skärgårdar.

Under senare år fick Olle tid till sina kulturella intressen inom konst, musik och litteratur. Han bidrog aktivt till programarbetet i Härnösands pensionärsuniversitet där han lämnar ett stort tomrum.

Familjen har förlorat en kärleksfull och omtänksam make, far och farfar. Vännerna saknar en trofast och hängiven kamrat.