Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/minnesord-oscar-bernadotte-af-wisborg/

Familj

Minnesord: Oscar Bernadotte af Wisborg

Greve Oscar Bernadotte af Wisborg, Uppsala, har gått bort i en ålder av 97 år. Närmast anhöriga är döttrarna Ebba, Christina och Birgitta samt sonen Carl med familjer, barn, barnbarn och barnbarnsbarn. 

Rätta artikel

En stor idrottsledare har lämnat oss. Djurgårdens IF fäktförenings hedersordförande greve Oscar Bernadotte af Wisborg var klubbens ordförande från mitten av 1980-talet till 2005 då han efterträddes av sonen Carl. Oscar var även under en för svensk fäktning mycket framgångsrik period på 1970-talet ordförande för tävlingsutskottet i Svenska fäktförbundet. Han var också en mångårig ledamot av Djurgårdens alliansförenings styrelse och hade ett stort och stolt ”Djurgårdshjärta”. 

Bland Djurgårdsfäktarna var Oscar känd som ”Oscis” och var en initierad och uppmuntrande ledare som med pådrivande entusiasm stöttade vår idrott. Han var också ett stort stöd för fäktmästare Bela Rerrich i dennes arbete för föreningen och svensk fäktning. Under Oscis ledarskap har åtskilliga internationella medaljer såväl som svenska mästerskap bärgats till klubben. 

När möjligheten uppstod att omvandla den nationella tävlingen Oscar Bernadottes pokal till en världscuptävling gick Oscis ”all-in” och engagerade sig som drivande kraft i projektet. På så sätt uppstod Challenge Bernadotte till vilken hans majestät konungen skänkte ett vandringspris. Tävlingen rönte stor uppskattning av såväl Internationella fäktförbundet som av ledare och aktiva från hela världen.

När tävlingen efter över tio lyckosamma år lades ned var Oscar mycket missnöjd. När den senare återuppstod på nationell basis gladdes han i motsvarande mån, men släppte inte ambitionen att hitta möjlighet att återinföra den på världscupprogrammet. Så sent som någon månad före sin bortgång uttryckte han sin vilja att återupprätta tävlingen på internationell nivå. 

Oscis var road av att lära känna nya generationers fäktare och hörde regelbundet av sig och ville veta hur det gick för klubben och Djurgården i stort. Alltid lika frågvis om det var några unga lovande fäktare på gång, om de tävlade mycket och om tillströmningen av nya små fäktare var god. 

Omsorgen och nyfikenheten kring fäktning och fäktarna fanns alltid där och vi sörjer förlusten av en engagerad ledare och är tacksamma för alla de insatser Oscis gjort under årens lopp.