Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Sven Björving

Civilingenjören Sven Björving, Katrineholm, har avlidit i en ålder av 78 år. Närmast anhöriga är hustrun Marie och barnen Christina och Anders med familjer.

Livets möjligheter ska tas tillvara, menade Sven. Efter civilingenjörsexamen på Chalmers linje väg- och vattenbyggnad blev det därför många jobb på olika platser där man behövde hjälp med att få ordning på sitt vatten och sina vägar. Sven var bra på det. Inte minst hur man anpassar sig till skilda miljöer, kulturer och människor. Det blev många flyttningar med familjen och många kontakter, erfarenheter och upplevelser.

Det började med Kanarieön Fuerteventura där det var gott om sand men ont om vägar och vatten. Där gjorde Sven en insats för att sedan efter ett par år flytta hem till Sverige igen och starta ett asfaltläggarbolag i Jönköping. Det växte snabbt. Riskabelt snabbt varför Sven sålde bolaget till någon riskvilligare som ville bli förmögen. Det ville inte Sven. Han ville tjäna lagom och trivas med livet och göra det som skapar omväxling, innehåll och mening och flyttade till Hamburg som behövde bättre gator och rent dricksvatten.

Sedan hem igen via Oskarshamn och Linköping för att så småningom stanna i Katrineholm som chef för gatukontoret där. Efter några år insåg han att det nu räckte med gator för hans del och att det var dags för något helt annat – till exempel cykling i Sverige och Europa varför han och hans hustru Marie startade ett litet reseföretag Cycling Sweden. Det gick bra och de fick de även tid att cykla tillsammans med ett antal goda vänner under flera år. Oförglömliga upplevelser kan vi intyga, vi som var med.

Det var lätt att umgås med Sven och vi var därför många som tog chansen. Hans specialitet var att samla historier från alla sina vänner och sedan i lätt förvanskad och förbättrad form berätta dessa för andra. Vi är många som minns Sven med stor saknad men också med stor glädje. En verklig livsnjutare och levnadskonstnär har gått ur tiden.