Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Sven Moberg

Överläkare docent Sven Moberg, Djursholm, har avlidit vid 83 års ålder. Närmast anhöriga är hans barn Henrik, Karin, Ludvig, Jonas, Wilhelm och Axel.

Sven växte upp på Östermalm och läste medicin i Göteborg. Sven fick sin kliniska utbildning i medicin på S:t Eriks sjukhus och knöts till den gastroenterologiska kliniken under Bengt Ihre. Under handledning av Ihres efterträdare Franz Bárány försvarade Sven år 1974 sin avhandling om mag- och tarmfunktioner hos patienter med magsår, före och efter operation.

Sven blev 1974 biträdande överläkare på medicinkliniken S:t Göran för att där bygga upp och leda en gastroenterologisk enhet. 1980 återvände Sven till S:t Eriks sjukhus där han efterträdde Franz Bárány som klinikchef. När S:t Eriks sjukhus stängdes flyttade Sven 1986 till medicinkliniken Karolinska sjukhuset i Solna tillsammans med kollegor och det unika psykosomatiska teamet från S:t Erik.

Sven åtog sig ett viktigt klinisk arbete på öppenvårdsmottagningen för mag-tarmsjuka. Det var uppföljning och behandling av patienter med inflammatorisk tarmsjukdom och utredning av patienter som remitterades på grund av mag-tarmbesvär.

Han utmärkte sig genom sitt breda och djupa kliniska kunnande. Han hade en utpräglad analytisk förmåga till att närma sig kliniska problem och en stor insikt i psykosomatiska samband. För oss då något yngre kollegor var han en förbindelselänk till den stolta mag-tarmtraditionen på S:t Eriks sjukhus.

Nära vänner till Sven berättar om honom som livsnjutare som gärna åkte skidor i Schweiz eller åt en god skaldjurslunch ”på stan”. Under sin studietid hann Sven vara ordförande för medicinska föreningen i Göteborg, vilket ibland skymtade fram i studentikosa skämt i mer privat umgänge.

Efter sin pensionering ägnade sig Sven åt sin familj och det fantastiska sommarstället på Torö, dit några av oss har haft förmånen att bli bjudna. Vi minns och saknar Sven som en kollega som med värdefulla råd generöst delade med sig av sin långa kliniska erfarenhet.