Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Thomas Hempel

Journalisten Thomas Hempel, Stockholm, har avlidit 76 år gammal. Han efterlämnar barnen Tobias och Linda med barn, systern Maria Hempel och brodern Magnus Hempel med hustru Catharina. Thomas var gift med journalisten Magdalena Ribbing 1981–2017.

Thomas anställdes på Sveriges Radios Ekoredaktion i augusti 1968 och avslutade sin gärning på Ekot efter 35 år 2003. Han arbetade som inrikesreporter, inrikeschef och kommentator. Som en unikt skicklig intervjuare ledde han många av Ekots viktiga partiledarintervjuer inför riksdagsvalen. Han fick 1988 tillsammans med Inger Arenander Stora journalistpriset för detta.

Tack vare Thomas stora politiska intresse fick Sveriges Radio med tiden en unikt kunnig reporter och intervjuare. Hans rapportering och analys av svensk inrikespolitik har fördjupat kunskaperna hos Sveriges Radios stora publik. I all enkelhet gjorde han politik mer begripligt och angeläget. Få torde ha intervjuat så många riksdagspolitiker, partiledare och ministrar. Han stod för ”Hempel-linjen” i kommentaren i mening att den förklarade och gav bakgrund, utan att bli normativ eller förfalla till personligt tyckande.

Respekten för Thomas kunskap och integritet var stor. När Olof Palme i opposition 1977 i ett brev klagade på Tidningskrönikan fick han svar på tal av Thomas. Palme klagade på bristande oberoende i en krönika som enligt honom bara innehöll mot arbetarrörelsens kritiska citat från övervägande borgerliga tidningar. 

Thomas Hempel svarar kort och gott: ”Tyvärr har du alldeles rätt. Men det är fel att kalla Tidningskrönikan oberoende. Tvärtom är den beroende av vad andra skriver. Och då blir det som det blir.”

Thomas fick med tiden en försämrad hörsel – ändå lyckades han genomföra långa och viktiga intervjuer. Detta tack vare hans kunskap om politik, sakområden och ideologier, men också tack vare en intuition som vägde upp hans hörselproblem. Thomas förklarade det själv så här en gång:

”Du vet, jag hör lite dåligt, så då får jag försöka förstå hur de tänker."

Vi saknar Thomas och hans sätt att tänka.