Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/minnesord-tomas-soderberg-1/

Familj

Minnesord: Tomas Söderberg

Fil dr hc Tomas Söderberg, Kållered, har avlidit i en ålder av 82 år. Han efterlämnar sönerna Gabriel och Totte med familjer, barnbarn och barnbarnsbarn. 

Rätta artikel

Torsten Söderbergs stiftelses ordförande fil dr hc Tomas Söderberg har nyligen lämnat oss. Tomas var en av tre söner till donatorerna och stiftelsens grundare Torsten och Wanja Söderberg och han var stiftelsens ordförande sedan 1987. Hans tid som ordförande i en av Sveriges största privata stiftelser präglades av ett genuint engagemang till gagn för forskning inom ekonomi, medicin, rättsvetenskap och kulturella områden såsom arkeologi, historia, konst, musik och arkitektur.

Bland de priser som stiftelsen årligen delar ut återfinns det Söderbergska priset som tilldelas framstående forskare inom ekonomi, rättsvetenskap och medicin. Ett annat är Torsten och Wanja Söderbergs nordiska pris i design och konsthantverk vilket, inom sitt område, hör till de största i världen. Under hans hängivna ledarskap har stiftelsen framgångsrikt utvecklats.

Tomas hedrades under sin ordförandeperiod genom att utnämnas till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Han har också tilldelats Göteborgs stads förtjänsttecken, Handelshögskolans i Göteborg medalj Pro studio et scientia för engagemang och vetenskap, Handelshögskolans i Stockholm SIR Research award, Riddarkorset av Islands Falkorden och han utnämndes till hedersledamot vid Svenska läkaresällskapet.

Även om Tomas inte hade den formella utbildningen inom arkeologi så skall han med all rätt omnämnas som vår kollega eftersom hans kunskaper inom ämnet var fenomenala. Detta gäller inte enbart Norden utan även Centraleuropa och Medelhavet. Klichén att hans minne var som en elefants har sitt fulla berättigande och passar väl in på hans kärlek till djur i största allmänhet. Vid besöken i Kållered berättade Tomas ofta om sina vänner i den lokala faunan som hälsade på honom vilket förde tankarna till doktor Dolittle.

Med Tomas har en mångsidig profil gått ur tiden, men Tomas lever vidare genom sin stora familj och familjens stiftelse till gagn för vetenskap och kultur.