Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Vivi Edström

Professor emeritus Vivi Edström, Enebyberg, har avlidit, 94 år gammal. Närmast anhöriga är döttrarna Kristina Edström och Margit Schyborger med familjer.

Vivi Edström föddes 1923. Hon disputerade vid Göteborgs universitet och blev senare lektor vid den litteraturvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet. Tidigt kom hon att intressera sig för barn- och ungdomslitteratur och startade kurser som samlade många studenter. Hon blev den första innehavaren av universitetets nya professur i litteraturvetenskap med inriktning mot barn- och ungdomslitteratur (1983).

Det var en intensiv tid då institutionens barnlitteraturseminarium under Edströms ledning växte och utvecklades i många nya riktningar. Flera doktorander disputerade och som lärare och handledare fick Edström stor betydelse för studenter på olika nivåer. Tillsammans med oss doktorander gav hon ut nya antologier om ungdomslitteratur, bilderböcker och barnvers.

Med "Barnbokens form" (1980) skapade hon en klassiker inom barnlitteraturforskningen, utgiven i flera upplagor. Här introducerade Vivi Edström ett nytt sätt att skriva om barnlitteratur genom textnära läsningar av barnbokens narrativa former och stilvärldar. Ett lysande exempel är analysen av stilen i Astrid Lindgrens "Mio, min Mio".

En stor del av Vivi Edströms forskning gäller just Astrid Lindgrens författarskap där hon radikalt förnyade forskningsperspektiven. Vigt svingar hon sig mellan olika texter och genrer och placerar Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter i oväntade och överraskande sammanhang. Hennes böcker om Lindgren är översatta till engelska och tyska.

Jämsides med Astrid Lindgren var Selma Lagerlöf den författare som Vivi Edström oftast återkom till genom åren, från doktorsavhandlingen "Livets stigar" som behandlar tid, handling och livskänsla i "Gösta Berlings saga" (1960) till den storartade och hyllade biografin "Livets vågspel" (2002). Den nominerades till Augustpriset. På senare år kom också en bok om Jane Austen. Titeln blev denna gång "Livets gåtor" (2009).

Vivi Edström blev en förebild för oss blivande forskare genom bredden i sina studier och sitt sätt att skriva om både barn- och vuxenlitteratur. Hon var den första kvinnan som blev professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.