Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 17:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/mordhistorier-fran-norrkoping-gor-succe-i-varlden/

Familj

Mordhistorier från Norrköping gör succé världen över

Foto: Thron Ullberg

Emelie Schepp åkte runt i landet på egen hand för att sälja sin första deckare. Nu har hennes bokserie om åklagare Jana Berzelius i Norrköping sålts till över 30 länder.

När jag ringer deckarförfattaren Emelie Schepp svarar hon från sin lokal i villakällaren i Motala där hon skriver den sjätte boken om den udda åklagaren Jana Berzelius i Norrköping.

– Ja, jag sitter här och skriver och här kommer jag att jobba en tid framöver. Här finns inget som stör, här har jag min trygghet, säger hon med ett skratt.

Och 2019 är situationen en helt annan för Emelie Schepp än den var inför den första boken, ”Märkta för livet”, som kom 2013. Då hade hon först lämnat arbetet som projektledare inom reklambranschen bakom sig och i stället försökt få några filmmanus antagna, men utan framgång.

– Då jag insåg hur svårt det var i filmbranschen beslöt jag att skriva en kriminalberättelse i stället. När jag hade skickat mitt manus till flera förlag och inget hade hört av sig efter ett halvår beslöt jag att ge ut boken på eget förlag. Jag trodde mycket på vad jag hade gjort och började åka runt och försöka hitta läsarna på egen hand. Jag besökte marknader, Ica Maxi och liknande platser. Och det gick överraskande bra, berättar Emelie.

Så pass bra att ”Märkta för livet” såldes i 40.000 exemplar på ett halvår. Efter den succén skrev Emelie kontrakt med ett stort förlag om fler böcker om Jana Berzelius.

Hur gick dina tankar när du skapade Jana Berzelius, en åklagare med en bakgrund som är mycket speciell?

– Jag ville skriva om en lite annorlunda kvinna. Jag ville att något skulle ha hänt i hennes tidiga liv som format henne till den hon är. Det var först när jag läste en artikel i Aftonbladet om barnsoldater som alla bitarna föll på plats, förklarar Emelie.

Varför valde du att skriva just deckare?

– När jag växte upp låg det alltid deckare vid min mammas nattygsbord som jag lånade. Jag har alltid gillat spänning så när jag skulle skriva själv var det aldrig någon tvekan om vilken genre.

Åklagare Berzelius mörka bakgrund löper som en röd tråd genom handlingen och hon inser att hon är kapabel till att använda våld och till och med döda. En vetskap som naturligtvis skaver med jobbet som åklagare.

– Hon är en dubbelkaraktär som sakta men säkert får tillbaka sina barndomsminnen. Vem hon egentligen är kommer jag att beskriva i sista boken.

Så nästa bok är den sista?

– Nej, den är ju inte det, jag kommer att skriva fler.

Vet du redan vem Jana är eller formas hon vartefter du skriver?

– Jag har en tydlig plan för vem hon är, men jag vet inte hur många böcker jag behöver för att komma fram till avslutningen.

Jana Berzelius är inte den enda återkommande personen i böckerna. Där finns en kriminalkommissarie Levin och en kriminalinspektör Bolander plus ett stort övrigt persongalleri.

– Jag är inspirerad av tv-serier och filmer och där hoppar man ofta i perspektiven, det är mitt sätt att få läsarna att vända blad.

När jag växte upp låg det alltid deckare vid min mammas nattygsbord som jag lånade.

Mordberättelserna är fulla av fackspråk och detaljer från polisarbete, något som krävs för att ge berättelserna trovärdighet och Emelie har lyckan att två av hennes vänner är poliser som granskar texterna.

– De läser vad jag skriver och vi bollar också olika frågor mellan varandra. Jag har väldigt nära kontakt med dem. Men det är över huvud taget mycket research som krävs. Hur långt är det från punkt a till b? Hur jobbar en snickare och hur låter snacket under en obduktion? Det är massor med detaljer som måste kollas upp och som tar tid.

Deckarläsarna har röstat fram Emelie Schepp till Årets deckarförfattare 2016, 2017 och 2018 och bokserien har sålts i över 1,5 miljon exemplar och finns i ett 30-tal länder. Handlingen är i huvudsak förlagd till Norrköping, staden där Emelie bodde i några år innan hon flyttade tillbaka till hemstaden Motala, och succén har lett till att det sedan i våras arrangeras guidade turer till platser och hus som finns med i berättelserna.

– Det är svårt att ta in att det har blivit en sådan utveckling för något som började med en bok som jag åkte runt och försökte sälja på egen hand för sex år sedan.