Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/najwa-kassem-stod-emot-jihadisternas-dodshot/

Familj

Najwa Kassem stod emot jihadisternas dödshot

Foto: Ramzi Haidar

Najwa Kassem var en av de mest kända profilerna i den arabiska tv-världen, hemtam både i studiomiljön och i krigszoner. DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson minns en dristig journalist.

Ibland får jag frågan, av läsare och andra intresserade, hur det fungerar för kvinnor att bevaka ”mitt” område, det vill säga Mellanöstern och Nordafrika. Det finns en underliggande mening i funderingen; att den manliga dominansen i Mellanösternregionen gör det omöjligt för kvinnliga journalister att utföra sitt arbete.

Jag ska inte förringa de problem som finns. Men bilden stämmer inte. Därför svarar jag som det är: de mest framstående Mellanösternkorrespondenterna är kvinnor. Lyse Doucet som rapporterar för BBC, CNN:s Christiane Amanpour, Liz Sly på Washington Post, Cecilia Uddén på Sveriges Radio, Terese Cristiansson på TV4 ... listan kan göras lång.

Ofta glöms dock arabvärldens kvinnliga journalister bort. Även där är nämligen kvinnorna i täten. En av de mest namnkunniga finns dessvärre inte längre. Hon hette Najwa Kassem, var nyhetsankare på den i Dubai baserade tv-kanalen al-Arabiya och avled hastigt den 2 januari.

Najwa Kassem hade en yrkeskarriär som sträckte sig över tre decennier. Hon föddes 1968 i Libanon, i det lilla samhället Joun några mil söder om huvudstaden Beirut. Efter universitetsstudier vid Libanons universitet i Beirut började hon 1992 som programpresentatör vid den nystartade tv-kanalen Al Jadeed i Beirut.

Året efter, 1993, lockades Kassem över till en annan ny tv-satsning. Den stenrike affärsmannen och dåvarande premiärministern i Libanon, Rafik Hariri, drog i gång kanalen Future TV.

Ofta glöms dock arabvärldens kvinnliga journalister bort. Även där är nämligen kvinnorna i täten.

Hariris tv-kanal hade en modern, västerländsk framtoning vilket utmanade de religiösa krafterna i Libanon. Anhängare till den shiamuslimska rörelsen Hizbollah hotade Future TV med stängning och även med attentat. Flera medarbetare gav upp för trycket och slutade.

Men inte Najwa Kassem. Hon blev Future TV trogen i närmare tio år. År 2003 var det dock dags för en ny arbetsgivare. al-Arabiya, en allarabisk tv-kanal med säte i Dubai, lockade med ett guldkantat anbud.

Ägarförhållandena för de stora tv-kanalerna i arabvärlden – al-Jazeera som kontrolleras av Qatars kungahus, al-Arabiyas ägare Middle East Broadasting Centre med band till den saudiska kungafamiljen – innebär att journalisterna får navigera bland hänsynstaganden och blinda fläckar i rapporteringen.

Najwa Kassem berömde sig om att vara strikt professionell i sin yrkesroll. Hon ville vara publikens ögon och öron i nyhetshändelsernas centrum. Vilket i Mellanöstern ofta betyder bevakning av väpnade konflikter.

Det innebär att åta sig uppdrag som emellanåt medför stora risker. Najwa Kassem arbetade på al-Arabiyas kontor i Bagdad under den blodiga tiden efter den amerikanska Irakinvasionen år 2003. USA och dess allierade rullade nästan motståndslöst in den irakiska huvudstaden. Men kriget var inte slut: det övergick i terror från Saddamtrogna och jihadister mot civila mål.

I oktober 2004 attackerades al-Arabiyas tv-hus i Bagdad av en självmordsbombare. Åtta av Kassems kolleger dödades, själv klarade hon sig mirakulöst nog oskadd. Mindre än en timme efter attentatet refererade Najwa Kassem terrordådet för tittarna. Framträdandet ledde till direkta dödshot från jihadistiska terrorgrupper vilket tvingade henne att lämna Irak.

Najwa Kassem rapporterade också på plats från inbördeskonflikten i Afghanistan och om israeliska flygattacker mot sitt hemland Libanon. Hon utnämndes till bästa arabiskspråkiga nyhetspresentatör och hamnade på listan över de hundra mest inflytelserika kvinnorna i arabvärlden.

Kassem var medveten om sin roll som förebild för yngre kvinnor. Hon medverkade ofta i debatter och konferenser runt om i Mellanöstern om demokratifrågor och kvinnor i medierna.

Ödets ironi ville att hon, som mottagit personliga hotelser från jihadister, som med minsta möjliga marginal undkommit terrorbomber och som rapporterat från jordens farligaste platser, avled i sömnen i sitt hem, i en plötslig hjärtattack. Najwa Kassem blev 51 år.