Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/nyar-pa-skansen-en-saker-tradition/

Familj

Nyår på Skansen – en säker tradition

Foto: Hans Kronbrink

Anna von Gerber har inget emot att gå till jobbet på nyårsafton. Tvärtom. Men så är hon också säkerhetsansvarig på Skansen. ”Det är en toppenkväll!”

Nyårsafton. För många en anledning att träffa vänner och bekanta och skåla in det nya året och säga farväl till det gamla.

För andra kanske en lite ångestfylld sista stund på året som man tar sig igenom i ensamhet. Då kan tv-traditionen ”Tolvslaget på Skansen” med underhållning och uppläsningen av ”Nyårsklockan” förhoppningsvis ge lite känsla av sällskap och sammanhang.

Första gången den brittiske poeten Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” (”Ring out, wild bells”) reciterades vid tolvslaget på Skansen var redan 1895, fyra år efter Skansens invigning.

Den gången lästes den av en anställd på Skansen, men under 1900-talets första hälft var det i första hand den kände skådespelaren Anders de Wahl som såg till att ”Nyårsklockan” blev etablerad som ett upphöjt farväl till det gångna året.

Efter de Wahls bortgång 1956 låg traditionen nere fram till 1977 då den återupplivades och samtidigt började tv-sändas. Skådespelaren Georg Rydeberg fick nu uppdraget att från Sollidens scen förmedla ”Nyårsklockan” hem till svenska tv-tittare.

Det gjorde han i sex år och följdes av Jarl Kulle, Margareta Krook och Jan Malmsjö. Sedan 2014 byter man recitatör (nästan utan undantag alltid en skådespelare) varje år. Förra året var det Mikael Persbrandt som läste ”Nyårsklockan” med en till vissa delar nutidsanpassad text.

I år är det hans kollega Lena Endres ­tur. Drygt en miljon svenskar kommer att se henne på tv i kväll och höra henne säga de numera klassiska orden: ”Ring, klocka, ring”.

– Vädret betyder en del, men minst fem tusen människor kommer att vara på plats framför Sollidens scen för att se och lyssna på henne minuterna före midnatt, säger Anna von Gerber.

Hon är operativ säkerhetsansvarig på Skansen sedan några år tillbaka och har jobbat där sedan 1988.

– Jag sommarjobbade första året i huvudentrén. Fick ett vikariat på hösten och blev fast anställd 1991. Jag har arbetat med allt möjligt här. Från entrén, till scenen, transporter med mera.

– Mitt jobb nu är att planera säkerheten runt alla evenemang på Skansen, och de är ganska många. Jag hyr in vakter och även Securitas­folk att stå framför Sollidens scen om det behövs.

Man får inte vara överförfriskad, men att ha med sig eget bubbel att skåla med är okej.

Till vardags jobbar hon med säkerheten på hela Skansen, tillsammans med tre fyra kolleger går hon runt i området och ser till att gästerna har det bra.

– Jag älskar mitt jobb, verkligen. Jag får vara ute mycket, får träffa trevliga Skansengäster, inte minst många turister. Ibland behöver vi hjälpa till med något, till exempel om nåt barn har tappat bort sina föräldrar, eller vice versa. Då rycker vi in.

I dag, på nyårsafton, har Skansen öppet mellan 10.00 och 16.00 för att sedan öppna igen 20.00 för att släppa in gäster till nyårsfirandet.

Vad gör folk fram till midnatt?

– De promenerar omkring på Skansen, går kanske förbi Sollidens scen och tittar på när man förbereder för tv-sändningen. Det händer hela tiden något där.

Och, säger Anna von Gerber, det är faktiskt inte förbjudet för gästerna att ha med sig en liten flaska bubbel och några glas till att skåla in det nya året på Skansen med.

– Man får inte vara överförfriskad, men att ha med sig eget bubbel att skåla med är okej, säger Anna.

Sändningen av SVT:s ”Tolvslaget på Skansen” börjar 23.15 och leds i år av sångerskan Sanna Nielsen, som också uppträder på Sollidens scen med GET UP Soul Choir och operasångaren Rickard Söderberg. Bland övriga medverkande sticker ett namn ut: Jakob Hellman, den kultförklarade sångaren vars enda studioalbum ”... och havet” kom för trettio år sedan.

Anna von Gerber har alls inget emot att arbeta på nyårsafton. Hon har gjort det i så många år nu att hon nästan har glömt hur det kan gå till i stugorna hemma hos folk när det bara är timmar och minuter kvar av året.

– Ja, hur gör man? säger hon och skrattar.

– Det är perfekt här på nyårsafton. Man träffar många glada männi­skor, hänger med trevliga kolleger och får se ett fantastiskt fyrverkeri. Och så blir vi bjudna på supé, det är en toppenkväll.