Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/orattvisor-ar-hennes-bransle/

Familj

Orättvisor är hennes bränsle

Foto: Ingrid Borggren

Att bli berörd av hur andra har det är Helen Rydbergs styrka. I sin vardag arbetar hon med att motverka social isolering genom att erbjuda människor gemenskap och verktyg för livet.

I den långa hallen i det kulturella och sociala centret Dynamo på Södermalm finns en vägg täckt av mosaik. Det är glasbitar, delar av porslin, knappar, pins och allt möjligt som ungdomar har gjort tillsammans med en av de två grundarna, Helen Rydberg.

Väggen är ganska typisk för den verksamhet som pågått här sedan 2010 och som handlar om att alla, inte minst unga, ska uppmuntras att göra saker själva och tro på sin egen förmåga och förhoppningsvis på vägen få en stärkt självkänsla.

I rummet innanför finns navet i verksamheten, det gemensamma fiket, som nyligen ”lämnades över” till en ung tjej som målat väggarna mörkgröna och serverar mat från olika afrikanska länder.

Ett sätt för henne att träna sig i att driva kafé och ett sätt för besökarna att pröva rätter de inte ätit förr. Och ett typiskt exempel på hur Demokratipiloterna, som driver Dynamo, arbetar.

Det är ingen tvekan om att Helen Rydberg är stolt över sin och Maria Lohes verksamhet vars mål är att motverka social isolering och utanförskap och främja demokrati och mänskliga rättigheter. ”Ett ställe där människor får ett sammanhang och kan utveckla gemenskap med kulturen som medel.”

Hit är alla välkomna för att starta föreningar eller verksamheter, för tillfället finns här ett 40-tal föreningar. Här finns flera miljögrupper, andra som jobbar med mänskliga rättigheter, en nättidning har startat här, liksom ett förlag som drivs av unga med olika neuropsykiatriska diagnoser.

Vi vill uppmuntra människor att gå från passiva till aktiva samhällsaktörer.

I ett av projekten samlas utbrända kvinnor för att jobba med textilt handarbete, i ett annat gör svenska och nyanlända ungdomar film tillsammans i ett integrationsprojekt.

– Vi vill uppmuntra människor att gå från passiva till aktiva samhällsaktörer. För att hålla ihop vårt samhälle, som blir alltmer individualiserat, krävs att fler får möjlighet att ta del av det demokratiska rummet, säger Helen Rydberg.

– Vårt sätt att jobba har inspirerats av punken (”alla kan spela”) men också av alla gräsrotsorganisationer jag träffat på under mina resor världen över.

Själv är Helen Rydberg numera mest engagerad i en avknoppad verksamhet till Dynamo, Remakebolaget som startades 2012. Det är en ekonomisk förening som återvinner allt, ”från människors kraft till mormors gamla porslinstallrik”.

– Där har jag fått förmånen att blomma upp och förverkliga min dröm om att göra kollektiva offentliga konstverk i mosaik.

Vi återkommer till det.

Helen Rydberg växte upp med fyra syskon, mamma Berit var förskollärare och pappa Sune var snickare, tulltjänsteman och fritidspolitiker. Helen föddes på sin pappas 32-årsdag, och när hon var sex år flyttade familjen från Gudö till Handen, söder om Stockholm.

– Pappa brukade säga, och visade också, att ”det spelar ingen roll hur man har det, bara hur man tar det”.

Under uppväxten spelade hon handboll och var scout men drömde om att resa. Som 19-åring åkte hon på två tågluffar, varav den ena slutade på en kibbutz i Israel. Där mötte hon en engelsk kille och flyttade med honom hem till London.

– I mitten av 80-talet reste jag jorden runt, bland annat med Transsibiriska järnvägen. I Asien besökte jag länder som Indonesien och Filippinerna och blev väldigt berörd av de ekonomiska och sociala orättvisorna där.

Det var så Helen Rydberg började engagera sig politiskt, hos fackförbundet SAC Syndikalisterna. Där hade hon ansvar för ett internationellt fackligt stödprojekt, finansierat av Sida och var även samordnare för EU-toppmötet i Göteborg 2001. Och så jobbade hon i flera år hos intresseorganisationen Makalösa föräldrar.

– Då hade jag redan blivit bra på att ansöka om pengar till olika projekt, bland annat genom Allmänna arvsfonden och Tillväxtverket. Det har lett till många projekt genom åren, framför allt projekt med en social aspekt som arbetsträning för långtidsarbetslösa eller sommarjobb för ungdomar.

Det är där Remakebolaget kommer in. Hittills har de tillsammans med ungdomar i förorten gjort tre större konstverk: En vägg i Rågsved, en vägg på återvinningscentral i Sätra och en vägg i Fagersjö.

– Ett jätteroligt jobb. Och ingen av de här väggarna har det klottrats på. Även om vi kostar en liten slant i handledararvode, så kan fastighetsägarna göra en hel del besparingar eftersom de slipper att sanera för dyra pengar. Det blir fint och trygghetsskapande på samma gång.