Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/polisen-ar-en-viktig-grundbult-i-ett-demokratiskt-samhalle/

Familj

”Polisen är en viktig grundbult i ett demokratiskt samhälle”

Lena Nitz är idrottstokig och ordförande för polisförbundet. Foto: Pernille Tofte/Polisförbundet

I dag firas Polisens dag runt om i landet. Lena Nitz, facklig ordförande för landets poliser, säger att det i hennes yrke måste finnas plats för personer med olika sexuell läggning, religiös tro och etnisk bakgrund.

En dag kom ett par poliser till skolan i Hässelby strand i västra Stockholm där Lena Nitz bodde med sin mamma och pappa. De berättade om sitt yrke och barnen stod med stora ögon och öron.

Då anade Lena Nitz inte att hon senare själv skulle utbilda sig till och arbeta som polis.

– Kanske såddes ett frö den där skoldagen. Som de flesta barn tyckte jag att det verkade spännande och häftigt att vara polis. Senare, som vuxen, tänkte jag att en fungerande poliskår är en viktig grundbult i vårt demokratiska samhälle.

Ganska snart efter att Lena Nitz gått ut polisskolan och börjat arbeta på fältet, i yttre tjänst som det heter, engagerade hon sig fackligt. Sedan nio år är hon Polisförbundets ordförande och företräder nära 20 000 medlemmar.

För att få mer uppmärksamhet kring det vardagliga polisiära arbetet instiftade förbundet förra året Polisens dag. Den inträffar sista torsdagen i augusti.

– Våra medlemmar genomför tusentals små och stora insatser varje dag som är av stor betydelse för såväl enskilda som samhället i stort, säger Lena Nitz.

Men varför behövs en särskild dag?

– För att vi poliser ska kunna göra ett bra jobb krävs det att vi har rätt förutsättningar för att klara av vårt uppdrag. Vi behöver också allmänhetens stöd och förtroende. Då kan en särskild dag vara ett tillfälle att lyfta fram allt bra vi gör, trots allt.

Trots allt?

– Poliser uppmärksammas ofta i medierna i negativa sammanhang, och det kan vara berättigat i vissa fall. Men det sker så mycket positivt som aldrig kommer fram. Vi löser brott, hjälper brottsoffer och lagför brottslingar. Det vill jag och förbundet göra synligt.

Polisen har högt förtroende bland allmänheten i olika mätningar, något Lena Nitz är stolt över.

– Vi är väldigt beroende av vittnen och tipsare i vårt arbete. Om förtroendet ska fortsätta att ligga i topp krävs det ordentliga ekonomiska satsningar för att landets poliser ska kunna göra ett bra jobb.

Lena Nitz säger att högre löner är en väg att locka fler att välja polisyrket när en del redan utbildade väljer att arbeta inom andra yrken. Samtidigt är många erfarna och kunniga poliser på väg att pensioneras inom de närmaste åren.

– Men högre anslag och mer pengar är inte allt. Man kan inte bara räkna antalet uniformer utan det som finns i dem måste få möjlighet till vidareutbildning. Det behövs också mer forskning om hur vi poliser ska arbeta på bästa sätt, vad som fungerar och inte, säger hon.

Sedan länge går poliser med i Pride-tågen för att visa att det finns hbtq-personer även inom deras yrke, och till stöd för utsatta personer. Det här har mött kritik men Lena Nitz försvarar med kraft det engagemang som många poliser visar.

– Poliskåren måste spegla hela samhället. Hos oss måste det få finnas personer med olika sexuell läggning, olika religiös tro och olika etnisk bakgrund. För mig är det en självklarhet.

Lena Nitz spelade tidigare fotboll i Brommapojkarna. Där lärde hon sig vikten av att samspela, att individen måste underordna sig laget. Det är något hon tycker bör prägla en sund arbetsplats.

– Inom alla yrken bör det finnas både unga, entusiastiska och nyutbildade och äldre, kunniga och lugna medarbetare. Vi poliser rör oss ofta i brutala miljöer med grovt kriminella och med förtvivlade brottsoffer. Då krävs det en bra blandning av olika kompetenser.

Vad gör då Polisförbundets ordförande på fritiden?

– Jag gillar brittiska kriminalserier, och ser bland annat mycket på tv och läser mycket böcker. Favoriter? Allt! Men ”Shetland” uppskattar jag.

Har du någon förebild som polis?

– Petri, min första handledare i Vällingby. Han lät mig testa det jag lärt mig på polisskolan utan pekpinnar. Jag tilläts växa på egen hand, men han fanns där hela tiden som ett tryggt stöd.