Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 18:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/samarbete-ar-en-framgangsfaktor/

Familj

”Samarbete är en framgångsfaktor”

Foto: Henrik Montgomery/TT

I mer än tio år har dj-duon Rebecca och Fiona rest världen runt och lockat storpublik. Men i och med coronapandemin blev det tvärstopp. ”Jag saknar spelningarna, men känner mig också lättad”, säger Fiona FitzPatrick.

För många har coronaviruset varit förödande, inte minst inom musikvärlden. Spelningar har fått ställas in och nödvändiga intäkter har gått förlorade. Så har det även varit för Fiona FitzPatrick. Men det har även inneburit en vändning i hennes liv.

För tolv år sedan bildade hon och Rebecca Scheja duon Rebecca & Fiona. De började spela på olika klubbar i Stockholm och blev snabbt ett namn att räkna med. De blev tjejerna som kunde konsten att höja stämningen på nästan vilken klubb som helst.

Snart blev de även efterfrågade ute i världen. Turnéerna följde efter varandra i allt snabbare takt – USA, Kanada, Australien och Europa.

Förutom spelningarna har de hela tiden gjort egen musik, letat nya samarbeten, blivit intervjuade och fotograferats i olika sammanhang.

– Nu fattar jag inte hur man har orkat. Hur vi konstant kunde spela fyra gånger i veckan och resa över hela världen. Om någon skulle säga till mig att göra det nu igen skulle det kännas som en mardröm. I sådana fall vill jag ha en egen turnébuss och ta det jäkligt soft.

– Samtidigt saknar jag att spela enormt mycket. Men nu är det bara att sitta ner i båten.

Första tiden efter virusutbrottet var en enda stor ovisshet. Hon och Rebecca höll sig ständigt beredda på att börja spela igen. Med tiden förstod de att det inte skulle bli möjligt på lång tid. Turligt nog hade de i samma veva fått i uppdrag av Sveriges Radio att varje fredag leda musikprogrammet ”P3 med Rebecca & Fiona”.

– Eftersom vi inte har haft egna spelningar har vi kunnat jobba heltid med det, grotta ner oss i både gammal och ny musik. Det har varit härligt.

All frigjord tid ledde även till att hennes lust att klättra kom tillbaka. Innan musiken tog över 2008 var hon en av Sveriges mest lovande inom sporten med tio års erfarenhet och flera SM-segrar.

Hur var klätterformen efter flera års uppehåll?

– Vissa grejer var lite rostiga i början. Framför allt behövde jag bli stark i fingrarna och så tyckte jag att höjder var lite läskiga, men nu har jag tränat upp det.

– Jag vill inte börja tävla igen, men jag vill slå mitt personbästa från det att jag var 18, så det ska bli spännande.

Vad har hänt med dig under de tolv år som du varit en del av ”Rebecca & Fiona”?

– Vilken svår fråga, men jag har nog kommit närmare mig själv, hittat mina intressen, vad jag gillar. Jag känner mig mer grundad och tryggare. Men jag har också fått mindre energi och blivit tröttare, säger Fiona och skrattar.

– Jag har ju verkligen kört i hundra­åttio så nu är det skönt att bara vara hemma och på radio­huset och göra housemusik. Det är skitsoft.

En annan förändring är musikskapandet. Musiken har i och för sig funnits med Fiona under hela hennes uppväxt. Pappa Greg FitzPatrick är en välkänd musiker och kompositör – som bland annat skapade soundet till Adolphson & Falk. Däremot var varken hon eller Rebecca Scheja särskilt insatta i det tekniska.

– Det har vi blivit mycket bättre på. Vi skrev musik på ett helt annat sätt och var lite ”unga och dumma” för tio år sedan. Det där naiva har något.

Apropå det, har du något råd att ge till unga tjejer i dag?

– Känn efter vilka dina intressen är, för man är oftast bra på det man är mest intresserad av. Sedan ska man försöka ägna sig åt det och våga, även om inte alla i ens omgivning tycker samma. Oftast mår man bäst och känner sig bäst om man gör det man gillar och inte försöker vara något man inte är.

Följden kan bli att man hittar lika­sinnade, vänner som delar ens intressen och värderingar.

– Det gör att man blir starkare. Det är något som killar historiskt sett har varit väldigt bra på – att hålla ihop och samarbeta. Och samarbete är en framgångsfaktor.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt