Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 12:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/sigmund-jahn-hjalte-i-rymden-och-lojal-statstjanare-pa-jorden/

Familj

Sigmund Jähn – hjälte i rymden och lojal statstjänare på jorden

Bild 1 av 4 Sigmund Jähn 1978
Foto: Zentralbild
Bild 2 av 4 Sigmund Jähn 2019.
Foto: Hendrik Schmidt
Bild 3 av 4 Kondoleansboken i Stadshuset i Berlin.
Foto: Fabian Sommer
Bild 4 av 4 Rymdhjältarna Sigmund Jähn och Valerij Bykovski hyllas på gatorna iBerlin 1978.
Foto: DB ADN

DN:s tidigare Berlinkorrespondent Jan Lewenhagen berättar historien om den kultförklarade kosmonauten Sigmund Jähn, den första tysken i rymden.

Sigmund Jähn, den förste tysken i rymden, är död. DDR-hjälten blev med tiden en kultfigur i det återförenade landet och i eftermälena beskrivs kosmonauten undantagslöst som jordbunden och ”bescheiden” – anspråkslös. Diktaturkramaren Jähn är däremot så gott som bortglömd.

Sigmund Jähn blev 82 år, han avled i sitt hem utanför Berlin den 21 september. Det var på dagen 41 år sedan den torsdag då han återvände till Östberlin efter sin rymdfärd och färdades i öppen bil längs Karl Marx Allee. Paradgatan var kantad av hundratusentals som ville hylla sin hjälte. Bredvid Jähn satt den leende partiledaren Erich Honecker.

Sigmund Jähn hade tillbringat nästan åtta dygn i rymden. När kapseln hade skjutits upp från öknen i Kazakstan fick DDR-tidningarnas chefredaktörer ett sekretessbelagt brev från centralkommittén, partiets högsta organ, som innehöll ett pressmeddelande där rubriken löd: ”Den förste tysken i rymden – en DDR-medborgare”.

Tonen var satt. Detta var en enorm triumf i den segslitna systemkampen med väst. Tidningsmakarna ombads däremot å det bestämdaste att inte nämna att den då 41-årige Jähn dagarna före uppskjutningen blivit morfar.

Det skulle dröja tills 1983 innan Västtyskland fick en rymdfarare, ironiskt nog en person som växt upp inte långt från Jähn och flytt till Västberlin som ung.

I DDR döptes skolor och gator om efter kosmonauten, han dekorerades med de finaste ordnar och utnämndes såväl till DDR:s som Sovjetunionens hjälte.

I väst var han länge så gott som okänd. Genombrottet som alltysk kom med filmen ”Good bye Lenin” där Jähn figurerar som en socialistisk hjälte.

Han blev tillfrågad om han ville spela sig själv i filmen, han tackade dock nej. Kanske var det ett uttryck för den omtalade anspråkslöshet som ständigt återkommer i det som skrivits om Jähn efter hans död.

Undertecknad upplevde den egenskapen med egna ögon en januarilördag för snart 13 år sedan när Sigmund Jähn blev hedersmedborgare i det lilla samhället Neuhardenberg öster om Berlin. Här hade Jähn fått sin utbildning till jaktpilot. Borgmästaren, en ung man med hästsvans och ring i örat, berättade att han som pojke varit en av dem som hyllat kosmonauten på Karl Marx Allee och att det var en ära för honom att få utnämna Jähn till hedersmedborgare. Hustrun Erika Jähn torkade en tår, även hennes man verkade tagen. Han sa att åren i Neuhardenberg, orten hette Marxwalde på den tiden, hade varit de bästa i hans liv.

Sällskapet tågade bort till det grå trevåningshuset på Ernst Thälmann Strasse 21 och avtäckte en minnestavla. Här hade paret Jähn bott i en av lägenheterna.

I den senaste veckans hyllningskör har en avvikande röst skilt ut sig. Historikern Ilko-Sascha Kowalczuk, uppvuxen i Östberlin och förbjuden att studera som ung eftersom han var oppositionell, skrev i dagstidningen Tagesspiegel att Sigmund Jähn må ha varit en hjälte i rymden. På jorden var han mer än en lojal statstjänare, han hade in i det sista synnerligen aktivt verkat för den bestående ordningen.

”Även sympatiska, tystlåtna, anspråkslösa människor kan stödja och försvara en diktatur”, skrev Kowalczuk och konstaterade att Jähn helt enkelt varit en övertygad kommunist.

Sigmund Jähn upplevde inte murens fall på plats. Han och hans fru lämnade Östberlin på kvällen den 9 november 1989, han skulle delta på ett rymdsymposium i den saudiska huvudstaden Riyadh. När makarna åt frukost morgonen därpå berättade hans hustru att folk stod på muren i Berlin och drack sekt.