Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 16:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/snackan-har-mycket-spring-i-huvudet/

Familj

Snäckan har mycket spring i huvudet

Snäckan Smitt fyller 10 år.
Snäckan Smitt fyller 10 år. Foto: Vanni Jung Ståhle

Om inte Snäckan Smitt tappar farten kommer hon att ta studenten om fyra år. Hon gillar både småkryp och kor, matte och musik. Nu fyller hon tio.

1048576. Det är det högsta tal Snäckan har kommit till när hon räknar tvåpotenser. Vilket hon gör ibland. Tvåpotens är när man tar 2 gånger 2 gånger 2 gånger och så vidare. Snäckan tycker om siffror, speciellt 8. Hade hon inte hetat Snäckan skulle hon ha kunnat heta Åttan.

Nu fyller hon tio. Och grundskolan är snart avklarad i raketfart.

Snäckan minns inte så mycket från när hon var riktigt liten.

– Jag talade tidigt, kunde säga hela meningar när jag var 1 år: ”Pappa hämta gula bilen” och sånt. Leksaker bryr jag mig inte om längre. Jag bryr mig inte om grejer över huvud taget. Jag önskar mig inget i födelsedagspresent, möjligtvis lakrits.

Vid två år lärde hon sig att läsa, och vid fyra förstod hon engelska och började spela Minecraft. Föräldrarna matade med hemmagjorda dataprogram och videor, men snart blev hon självförsörjande och totalt digital. Allt finns ju på nätet. ”Snäckan göder sig själv” konstaterar pappa Johan.

På begåvningstestet hos psykologen, ett så kallat WISC-test, ett intelligenstest för barn och unga mellan 6 och 17 år, fick Snäckan skyhöga poäng trots att hon då bara var 6.

En bieffekt av resultatet blev medlemskap i Mensa.

Vi lyder myndigheterna och träffas utomhus, trots snål sol och vårvindar.

– Myra! Snäckan studsar ned från stolen och fångar försiktigt upp en liten svart myra och låter den klättra på handen.

Snäckan gillar myror och kor.

– Kor är söta. Förut ville jag alltid äta hamburgare men sedan jag började gilla kor har jag slutat med det.

Däremot äter hon gärna sniglar i smör med mycket vitlök. Inte helt lätt att laga hemma , men går att få tag på hos den franska matkedjan som bara säljer djupfryst. Och godis. Ögonen lyser när hon berättar om manukahonungskaramellerna som mamma Anne nyss beställde hem.

– Jag försöker minska på sockret. Tonic water är min favoritläsk, den är inte så söt men innehåller kinin, så det är inte bra att dricka för mycket. Kinin användes förr som malariamedicin.

Någon har sagt att särbegåvade barn har ”spring i huvudet” och början av skoltiden var seg för Snäckan. Det var långtråkigt, ingen utmaning.

– Jag kände inte att jag var speciell, jag var normal det var de andra som var annorlunda.

Det är inte helt lätt att få tillåtelse att hoppa över klasser i det svenska skolsystemet, men efter några kortare skutt och ett längre hamnade hon rätt. Till sommaren går hon ut åttonde klass i Vittraskolan på Södermalm.

Att vara tio år och gå tillsammans med fjortonåringar hur är det? Killarna är ganska vilda berättar hon, tjejerna lugnare. Ibland blir hon tråkad av killarna i klassen.

Vad gör du då?

– Slår dem, säger Snäckan.

– Men jag har några nära relationer. Det finns en elvaåring och en tolvåring i min klass, de har också blivit uppflyttade. Vi pratar på rasterna, spelar tillsammans och umgås utanför skolan när det inte är pandemi.

Är du rädd för corona?

– Mittemellan.

Engelska och NO-ämnena är roligast i skolan. Läxorna gör hon disciplinerat och hinner därför också med att kolla Youtube, spela flera instrument, gå på artistskola, ta kurser i programmering och bråka med lillasyster Penny. Bland mycket annat.

Snäckan vill bli spelutvecklare när hon blir stor. Förra året praoade hon på spelstudion Neat Corporation hos Jenny Nordenborg, i år skulle hon ha varit på spelbolaget Fatshark men coronan satte stopp. Branschen har redan börjat rycka i henne.

För några veckor sedan hälsade hon på i sin tilltänkta gymnasieskola, där hon vill gå teknikprogrammet med inriktning på spelutveckling. De tyckte att hon kunde börja direkt men mamma och pappa bromsade, de vill att hon väntar.

– Spelgrafik, spelutveckling, estetik och teknikutveckling ingår i kursplanen, berättar hon lyckligt.

Utan fler genvägar kommer hon att vara 14 år när hon tar studenten.

Namnet Snäckan har hon hittat på själv för flera år sedan, det passade bättre ihop med hennes person än det namn hon föddes med.

Bytet var odramatiskt och namnet passande. I sociala sammanhang har det inte varit några problem, det enda som strular är Skatteverkets folkbokföring. De accepterar inte namnet Snäckan.

– Jag hittade en sida på Facebook där jag stod med bland namn som inte godkänts, säger hon lite förnärmad över att buntas ihop med allehanda fantasifulla tilltalsnamn.

Snäckan vill ju bara få vara Snäckan.