Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/staupparen-svea-sigmond-sjalvironi-ar-valdigt-centralt/

Familj

Ståupparen Svea Sigmond: Självironi är väldigt centralt

Foto: Ingrid Borggren

Svea Sigmond sade upp sig från en trygg chefstjänst för att satsa på stand up för drygt ett år sedan. För några veckor nådde hon sitt första mål - Norra Brunn.

Ingrid Borggren
Rätta artikel

Hur man än ser på standup så handlar det om mod. Även om publiken kiknar av skratt, en belöning som är beroendeframkallande, så står man ändå där naken och utlämnad framför en massa ibland halvpackade människor och påstår att man är rolig. 

Man måste vara hårdhudad för att klara av det. I början handlar det mycket om att hitta sig själv på scen, och om att möta en publik. Det som funkade ena kvällen kanske inte alls funkar nästa, men man kämpar för att höja sin lägstanivå.

Och att göra det som kvinna är ännu modigare, för det är fortfarande så att tjejer får kämpa mer för rätten att vara rolig i till exempel klassrum.

Men den svenska standupscenen är mogen, och har varit det ett bra tag nu. Kvinnor i alla åldrar välkomnas och drar stor publik. 

Svea Sigmond är 31 och lämnade sin trygga tillvaro för 1,5 år sedan för att satsa på humorn. Ett fritt fall ut i en dröm, någon fallskärm hade hon inte när hon sade upp sig från sin tjänst som konsultchef på ett logistikföretag. 

– Det var verkligen inte helt självklart att göra det, men när jag väl tagit beslutet så kändes det helt rätt. Min dröm var ju någon annanstans.

Var kommer humorn ifrån?

– Den har varit väldigt central hela livet. Under uppväxten har den hållit vår familj samman, vi har alla väldigt nära till skratt. Hände något kul så släppte vi allt och bejakade det. 

– Och det är via humorn jag lättast får kontakt med nya människor, inte minst genom att skämta om mig själv för att visa att jag inte är ett hot. 

För Svea Sigmond har det varit en överlevnadsstrategi att kunna se även jobbiga saker i livet från den humoristiska sidan. Och det är avväpnande om man kan bjuda på sig själv.

Hur viktig är självironin inom standup i dag?

– Den är väldigt central, utan den kan man inte hålla på. Och när man är ganska ny, som jag, så måste man sänka sig själv, annars framstår man som ganska stroppig. Med glimten i ögat visa att vi är lika.

Svea Sigmond är uppvuxen i Täby med tre storebröder. Men stockholmsdialekten är ändå dekorerad med skorrande "r", kanske för att mamma kommer från Lund. Det är en sak som sticker ut lite, och det brukar hon inleda med att skämta om när hon står på scenen.

– Allt som sticker ut är tacksamt. Min dialekt är något som folk ofta reagerar på, och det är ju tråkigt om de sitter och funderar på var jag kommer ifrån i stället för att höra vad jag har att säga. 

Det är det klassiska: det är bättre att driva med sig själv först, innan någon annan gör det. Man måste gå på djupet och berätta om sig själv, annars blir det platt, menar hon.

– Men jag är ju ganska mycket i starten, det är en utvecklingsprocess att försöka se vad publiken ser, och vad de får för uppfattning. Jag tycker att det är väldigt roligt med satir även om det får folk att uppfatta mig som kontroversiell. Jag vill attackera det jag tycker är relevant, inte enbart sparka uppåt. Det viktiga är att folk skrattar

Att stå på scenen och försöka roa en publik är att sätta sig själv på spel. 

– Ja, det är utsatt. Men om man vågar ta risker så blir belöningen, när folk blir berörda på ena eller andra sättet, också oerhört mycket större än om man fegar.

Första gången hon uppträdde på en klubb var på Södermalm i Stockholm. Sedan dess har hon även varit ute och uppträtt runt om i landet, och för några veckor sedan begick hon en premiär som hon haft som delmål under de här 1,5 åren: Att uppträda på klassiska stand up-klubben Norra Brunn.

– Det var jätteroligt, en milstolpe i karriären. Jag hade bestämt mig för att om det kändes bra att stå där, då skulle jag fortsätta.  

Hennes nästa mål är att bli Sveriges roligaste kvinna. Hon vill lägga ribban högt. Även om branschen fortfarande är fylld av konkurrens upplever hon sina kolleger som mycket stöttande och inkluderande. 

Hur är publiken du möter, välvillig eller sträng?

– De allra flesta är välvilliga, de vill ju att det ska gå bra. Men visst finns det de som sitter med armarna i kors och utstrålar skepsis.