Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 00:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minen-magnus-josephson/

Familj

Till minne: Magnus Josephson

Vår arbetskamrat förre förste antikvarien vid Sörmlands museum Magnus Josephson har som tidigare meddelats gått bort i en ålder av 71 år. Han efterlämnar hustrun Eva, barnen Martin, Axel och Siri samt brodern André med familj. 

Magnus Josephson föddes i Stockholm där han tog studenten och fortsatte sina studier vid universitet. Under uppväxten tillbringade Magnus somrarna i Sörmland och fick därigenom tidigt en förankring i landskapet. Magnus kom till Sörmlands museum 1976, fick så småningom tjänst som antikvarie och blev förste antikvarie 1996. Han bosatte sig med sin familj i Nyköping. 

Magnus blev en stor kännare av det sörmländska kulturlandskapet och hade ett stort intresse för personhistoria och genealogi. Han var ett levande lexikon när det gällde herrgårdar och fornlämningar. Att resa i Sörmland tillsammans med Magnus var både lärorikt och underhållande. Det var hans landskap

I rollen som byggnads- och kulturmiljövårdare var hans stora sociala kompetens i kombination med fackkunskaper ovärderlig i rådgivningen till privata fastighetsägare, församlingar, kommuner och andra. Han var en folkbildare, en uppskattad föreläsare, en mycket god berättare och en utmärkt guide.

För sina arbetskamrater var han alltid generös med sitt kunnande och kunde överraska med oväntade vinklar på ett ämne. Under åren deltog Magnus i mängder av projekt som Castella Maris Baltici om borgar kring Östersjön och olika bokprojekt. Han var en aktiv medlem i Nyköpings namnberedningskommitté och sökte gärna historiska belägg för namnförslag till gator och torg.

Magnus var politiskt aktiv och satt i kommunfullmäktige och kyrkofullmäktige för moderaterna. Han var en sällskapsmänniska med klurig humor och smittande livsglädje och mycket uppskattad av många vänner.

Vi som hade förmånen att ha Magnus både som arbetskamrat och vän känner stor sorg och saknad. Våra tankar går till hustrun Eva och barnen.