Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 13:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minen-sven-inge-gotzen/

Familj

Till minne: Sven-Inge Götzén

Sven-Inge Götzén, Stockholm har avlidit 72 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Kristina och barnen Anna och Anders. 

Det händelserika året -68 ryckte en i vårt gäng in vid T1 i Linköping. I kompanilaget lirade en kille från Skövde. Götzén stod det på namnbrickan och när Sven-Inge efter muck följde med upp till Stockholm blev det självklara tilltalet ”Göte”.

I grusdammet på Östermalms IP knöt vi kompisband. Under Götes tränarpipa vann Norrtulls SK en gedigen gärdsgårdstitel 1973, ”första seriesegern efter 47 års harvande” som Aftonbladet rubricerade framgången.

Göte var hängiven fotbollen och föreningen. Under femton år spelade, tränade och verkade han som föreningskonsulent och styrelseledamot i NSK. Som tränare för damlaget fick han upp ögonen för en målinriktad försvarsspelare, Kristina. De båda mittbackarna gick ihop. För gott.

Efter ankomsten till Stockholm flyttade Göte aldrig utanför innerstan. Kvarteren runt Östermalmstorg utgjorde reviret. Här var Göte den bekante flanören som hade tid att byta ett par ord med butiksinnehavaren i dörren, spärrvakten i kuren, herden i Hedvig Eleonora som ordnat kyrkans konsertkväll.

Högt över torget i huset bredvid gamla Folkan hade Göte sitt näste. Här omhuldade han det viktigaste i livet, hustru Kristina, Anna och Anders. Hemmapappan stod trygg och löste det vardagliga pusslet. Kristina kunde satsa fullt ut på sin karriär.

Göte själv var en omvittnad klippa inom ABAB. Var med och grundlade företagets satsning på parkeringsverksamhet. Men långt innan pensionsrepet drogs lade han av. Familjen gav mer än jobbet. Liksom kompisarna.

Efter seriespelet bildade vi Samfundet 1978. Spelade korpfotboll några år och har fortsatt att träffas kontinuerligt. Rest en del, nu senast till Prag i höstas. Sammankomsterna med Samfundet är en höjdpunkt för oss alla. På senare år sedan Göte blivit allt giftigare i femkampen har han varit särskilt mån om att vi ska komma i väg. Så det tog emot när vi i coronatid resonerade om vi verkligen skulle åka till stugan vi hyrt för vårträffen. Även Göte ansåg att det kanske var klokt att boka av. Det var de första dagarna i april. Den 10 april dog Göte

Hans omtänksamma kamratskap har varit en glädje för oss. Det fanns alltid där, när han med trippande fötter slog den precisa passningen, eller när vi till kvällswhiskyn på hotellrummet rofyllt petade med pillren i våra dosetter och snackade om det som varit och det som skulle bli. 

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt