Som tidigare meddelats har Åke Almroth, Nice, Frankrike, avlidit i en ålder av 74 år. Han efterlämnar hustrun Catharina och barnen Caroline och Fredrik med familjer.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:13
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ake-almroth-2/
Till minne: Åke Almroth
Åke Almroth var född och uppväxt i Sollentuna, där hans far hade en exportfirma. När Åke var 14 år flyttade familjen till Menton vid franska Rivieran där de drev hotell. Åke gick två år i skola i Monaco och fortsatte sedan sin skolgång i Viggbyholms internatskola där han träffade sin blivande hustru Catharina.
Efter studentexamen 1967, värnpliktstjänstgöring i flottan, studier i företagsekonomi i Grenoble var det dags för studier i juridik vid Stockholms universitet. Jur kand blev han 1976 med utmärkta betyg (som en av oss undertecknare kan intyga i egenskap av examinator). Som yrkesområde valde Åke bankjuridiken och kom småningom till SEB och öppnade dess kontor i Nice där han sedan tjänstgjorde som chef till sin pensionering 2007.
Åke var även svensk honorärkonsul i Nice 1998–2018 och uträttade oerhört mycket för att göra Sverige känt och aktat. Exempelvis arrangerade han på Nobeldagen offentliga föreläsningar om de aktuella Nobelpristagarna och vid juletid såg han till att det placerades jättelika svenska julgranar mitt i Nice med tillhörande servering av svenska delikatesser.
Samtidigt var Åke en fast klippa för alla de tusentals svenskar bosatta på Rivieran och för de landsmän på besök som behövde vägledning. Han hade ett omfattande kontaktnät och var helt franskspråkig. En gång när vi åt middag med honom på hans favoritkrog kom källarmästaren, som bara kände Åke som stamgäst, fram till vårt bord och undrade försynt vilket språk vi talade. När han fick veta att det var svenska blev han häpen över att Åke behärskade ett utländskt språk!
Åke förekom i de flesta svenska sammanhang och var med sin stora personkännedom ovärderlig i styrelser och valberedningar. Under en period var han kyrkorådsordförande i svenska församlingen i södra Frankrike och Monaco. Församlingen har, tillsammans med Svenska rivieraklubben, sin bas i Cagnes sur Mer. Stadens borgmästare visade sin uppskattning för det goda samarbetet genom att förära Åke en medalj.
Som komplement till den stora Svenska rivieraklubben grundades på Åkes initiativ den Svenska ekonomiska klubben som ordnade lunchföredrag av inbjudna svenska experter på olika samhällsområden.
Den svenska kolonin på Rivieran saknar sin hjälpsamme, kunnige och humoristiske centralgestalt.