Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 17:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ake-alsen/

Familj

Till minne: Åke Alsén

Åke Alsén, Stockholm, har avlidit i en ålder av 77 år. Närmast anhöriga är hustrun Marie samt barnen Catrin och Johan med familjer.

Vår familj – Helena, Sigurd, Cilla och Daniel – blev vänner med Åke och hans familj i slutet av 70-talet i Enebyberg. Egentligen hade Åkes och Sigurds vänskap kunnat börja ett tjugotal år tidigare. Vi bodde nämligen då nära varandra på Norr Mälarstrand i Stockholm. Våra fäder var juristkolleger och promenerade ofta tillsammans till och från sina ämbeten i Gamla stan. Men våra vägar korsades alltså först i Enebyberg.

Våra familjer blev omedelbart tajta. Vi stöttade gemensamt våra barn i olika idrottsliga aktiviteter. Men vi gamlingar fann också snabbt varandra. Vi förde ständigt diskussioner, som ofta blev mycket långa.

Åke hade läst ekonomi på universitetet. Men hans håg stod mer till humaniora, särskilt litteratur. Åke arbetade under flera år på Wahlström & Widstrand med utgivning av skönlitteratur. Åke kunde på ett fängslande sätt berätta om interiörer från denna värld.

Våra familjer umgicks också utanför Stockholm. Många gånger besökte vi Alsénarna på Gotland i Burs. Besöken där var alltid mycket välplanerade. Dagarna var späckade med olika kulturella program och diskussioner. Vi har också vandrat i fjällvärlden tillsammans, bland annat tagit oss upp på Kebnekaise. Åke tog stort ansvar för dessa vandringar.

Senare i livet började Åke och Marie att spela golf. Åke var från början motståndare till sporten men tänkte alltså om. Med tiden blev det familjematcher på olika ställen, inte bara i Sverige. Det var allvarliga historier.

I mitten av 80-talet flyttade vi till Skåne. Man kunde fundera på hur vänskapen skulle klara denna prövning. Det blev emellertid inga problem. I dag har våra barn, nu nästan 50 år, fortfarande nära kontakter med varandra.

Åkes sista år var inte bra. Minnet var inte riktigt som det varit. Men vi hade ändå känslan av att han kom ihåg många av våra gemensamma upplevelser. När man talade om dem sken hans ansikte upp.

Vi minns med värme alla fina stunder som vi har haft med Åke. Åke var en riktig hedersman, alltid mån om vänskapen.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt