Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ake-andersson/

Familj

Till minne: Åke Andersson

Åke Andersson, Nacka, har avlidit i en ålder av 71 år. Närmast anhöriga är sönerna Henrik och Daniel Nordström och brodern Ove med familj.

Vår vän och tidigare arbetskamrat Åke Andersson har hastigt lämnat oss. Åke växte upp i Nyköping där han tog studenten 1967 och studerade sedan vid arkitekturlinjen på KTH under 70-talet. Detta var en omtumlande tid då samhällsplanering kunde omfatta alltifrån att rädda mindre samhällen i Bergslagen till riksplanering för bevarande av riksintressen. Miljön var redan då i fokus och Åke arbetade under många år på länsstyrelsen i Örebro med dessa frågor.

Efter arbete på Nacka kommun och länsstyrelsen i Stockholm började Åke 1996 på planavdelningen i Huddinge kommun som planarkitekt och därefter planchef 2002. Åke fick snabbt en ledande roll som planarkitekt med ansvar för flera stora projekt. Ett exempel är utvecklingen i Flemingsberg med nya Södertörns högskola. Åke värnade särskilt om det offentliga rummet i stadsplaneringen. Kommunen växte mycket kraftigt under denna tid vilket krävde stort engagemang. 

Åke var en mycket uppskattad chef och ledde arbetet med stor lyhördhet för personalens bästa. Han uppträdde alltid ärligt i olika diskussioner och tvekade inte att stå upp för avdelningen och personalen. Efter pensionering 2015 fortsatte Åke som konsult att stötta kommunen i olika strategiska frågor.

Fotboll, och speciellt IFK Norrköping, låg Åke varmt om hjärtat. Åke fick tidigt följa med sin pappa på matcher på Porten i Norrköping och senaste året följde han hemmamatcherna på plats. Åkes två söner, Henrik och Daniel, fick också fotbollen med generna, men deras sport blev bordtennis. Åke var stolt över deras fina framgångar och engagerade sig på olika sätt i bordtennisklubben Spårvägen BTK, både som domare och i styrelsearbete.

Åke lämnar ett stort tomrum efter sig inte bara för familjen utan också för oss vänner. Han var en positiv och vänlig person som brydde sig om sina medmänniskor och ställde alltid upp om något behövde fixas eller pratas om. Han kommer alltid vara med oss i ljusa minnen.