Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 10:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-alexandra-wachtmeister/

Familj

Till minne: Alexandra Wachtmeister

Alexandra Wachtmeister, Stockholm, har omkommit i en ålder av 50 år. Våra tankar går till hennes närmaste: dottern Maitena, Maitenas pappa Magnus, hennes mamma Anne-Margrete, hennes pappa Wilhelm med familj och brodern Fredrik med familj.

Rätta artikel

Vi har förlorat vår fantastiska väninna. Det var med stor sorg och bestörtning som vi mottog beskedet att vår vän Alexandra Wachtmeiste omkommit. 

Vi lärde känna Alexandra, eller Alex som vi kallade henne, när vi började läsa kemiteknik på KTH hösten 1988. Alexandra var social och gick med liv och lust in i för studentlivet. Hon engagerade sig i Musikaliska direktoriet, kemispexet, Franska föreningen och Quarnevalen. På KTH träffade hon också Magnus Montelius och tillsammans fick de sin älskade dotter, Maitena.

Alexandra var modig, språkbegåvad och nyfiken. Hennes brinnande intresse för andra kulturer ledde henne ut på många resor, både privat och i tjänsten. Hon ägnade en stor del av sin karriär åt att arbeta med miljöfrågor i utvecklingsländer, bland annat för Sida. Det var på en tjänsteresa till FN:s miljökonferens i Nairobi som hon miste livet i flygkraschen utanför Addis Abeba den 10 mars.

Alexandra var en genuint varm och nyfiken person med mycket humor. Hon var diplomatisk och visade stor respekt för andras åsikter. Hon lyssnade och reflekterade, alltid med stark integritet.

Vi är tacksamma för alla fina stunder vi har fått dela med Alexandra. Vi har härliga minnen från seglingar och paddlingar i skärgården där kvällarna ofta avslutades på en klippa i solnedgången med sång som Alexandra ledde. Med sin bakgrund i Adolf Fredriks musikklasser hade hon alltid förslag på visor.

Vi spelade innebandy, spexade, reste, åkte långfärdsskridskor och skidor. Vi diskuterade böcker, miljöfrågor, politik och allt mellan himmel och jord. Alexandra hade ett smittande skratt och såg komiska aspekter på vardagliga situationer. Hon fick alla i sällskapet att känna sig inkluderade och må bra. Men framför allt var Alexandra en varm och kärleksfull mamma åt dottern Maitena.

Vi saknar Alexandra enormt och hon har för alltid en särskild plats i våra hjärtan.